Γεύση

Η συνταγή της ημέρας: Χριστόψωμο

Παραδοσιακή η συνταγή της ημέρας. Σήμερα ετοιμάζουμε χριστόψωμο.

Η συνταγή της ημέρας: Χριστόψωμο.

Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα που οι Ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή.

Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιος του στολισμός με διάφορα κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται.

Χριστόψωμο: Τα υλικά και η διαδικασία για τη συνταγή της ημέρας

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • ⅓ φλιτζ. γάλα χλιαρό
  • 50γρ. μαγιά
  • 250γρ. προζύμι
  • ½ κεσεδάκι γιαούρτι αγελάδας
  • 2 κ.σ. σουσάμι

Διαδικασία συνταγής

  • Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το γιαούρτι και τα αυγά.
  • Διαλύουμε την μαγιά στο γάλα και τα προσθέτουμε κι αυτά. Έπειτα προσθέτουμε το προζύμι.
  • Βγάζουμε τα εξαρτήματα του μίξερ από τη ζύμη μας και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά.
  • Ζυμώνουμε πολύ καλά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη μας σχετικά σφιχτή.
  • Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη και το ανοίγουμε σε φιτίλι για να φτιάξουμε σταυρό.
  • Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί (32εκ.) και βάζουμε την υπόλοιπη ζύμη μέσα.
  • Απλώνουμε τη ζύμη να γίνει λεία και από πάνω βάζουμε το ζυμαράκι φτιάχνοντας ένα σταυρό.
  • Το σκεπάζουμε με πετσέτα και κουβέρτα και το αφήνουμε περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 οC στις αντιστάσεις.
  • Αλείφουμε με το αυγό το χριστόψωμο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να ξεροψηθεί.

Πηγή: cooklos.gr