Η συνταγή της ημέρας: Χριστόψωμο.
Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα που οι Ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή.
Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιος του στολισμός με διάφορα κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται.
Χριστόψωμο: Τα υλικά και η διαδικασία για τη συνταγή της ημέρας
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλιτζ. βούτυρο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 3 αυγά
- ⅓ φλιτζ. γάλα χλιαρό
- 50γρ. μαγιά
- 250γρ. προζύμι
- ½ κεσεδάκι γιαούρτι αγελάδας
- 2 κ.σ. σουσάμι
Διαδικασία συνταγής
- Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το γιαούρτι και τα αυγά.
- Διαλύουμε την μαγιά στο γάλα και τα προσθέτουμε κι αυτά. Έπειτα προσθέτουμε το προζύμι.
- Βγάζουμε τα εξαρτήματα του μίξερ από τη ζύμη μας και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη μας σχετικά σφιχτή.
- Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη και το ανοίγουμε σε φιτίλι για να φτιάξουμε σταυρό.
- Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί (32εκ.) και βάζουμε την υπόλοιπη ζύμη μέσα.
- Απλώνουμε τη ζύμη να γίνει λεία και από πάνω βάζουμε το ζυμαράκι φτιάχνοντας ένα σταυρό.
- Το σκεπάζουμε με πετσέτα και κουβέρτα και το αφήνουμε περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 οC στις αντιστάσεις.
- Αλείφουμε με το αυγό το χριστόψωμο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να ξεροψηθεί.
Πηγή: cooklos.gr