Η συνταγή της ημέρας: Λαχανοντολμάδες με πηχτή σάλτσα.
Λαχανοντολμάδες: Δείτε τα υλικά και τη διαδικασία για τη συνταγή της ημέρας
Υλικά συνταγής
- 1 μεγάλο λάχανο
- 1 κιλό κιμάς (800γρ. μοσχάρι και 200γρ. χοιρινό).
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζ. ρύζι
- 1 μέτρια ντομάτα στον ρεντέ
- 1 κ.γ. ξύδι
- ½ κ.γ. κοφτό κύμινο
- ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ.γ. βούτυρο
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2-3 λεμόνια (ο χυμός τους)
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. χοντρό αλάτι και 1 κ.σ. ξινό
για τη σάλτσα
- το ζουμί από τους λαχανοντολμάδες
- 2 κρόκοι αυγών
- 1 κ.σ. κοφτή κορνφλάουρ
- αλάτι και λεμόνι (κατά βούληση προαιρετικά)
Διαδικασία συνταγής
- Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο.
- Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό όπου έχουμε ρίξει χοντρό αλάτι και ένα κουτάλι σούπας ξινό (λεμόν τουζού).
- Ρίχνουμε το λάχανο και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά αλλά το αφήνουμε στο καφτό νερό για ακόμη 15-20 λεπτά ώστε να μαλακώσουν τα φύλλα.
- Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο και το λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά (ώστε να βγάλουν τα αρώματά τους ) και τέλος την ντομάτα.
- Όταν κρυώσει το μείγμα το ανακατεύουμε με τον κιμά, το ρύζι, το ξύδι, το μαϊντανό και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Χωρίζουμε τα φύλλα από το λάχανο αφού κόψουμε τα σκληρά μέρη.
- Αν τα φύλλα είναι μεγάλα τα χωρίζουμε στην μέση.
- Βάζουμε σε κάθε ένα από τα φύλλα μια κουταλιά γέμιση και το τυλίγουμε χαλαρά σε ρολό.
- Τοποθετούμε τα ρολά (σαρμάδες) σε σειρές σε μια κατσαρόλα που στην βάση της έχω απλώσει φύλλα λάχανου (και τα χοντρά κομμάτια που κόψαμε από τα φύλλα.
- Ρίχνουμε από πάνω μισό φλιτζάνι ζεστό νερό ή ζωμό κοκκαλα μοσχαρίσια, χυμό λεμονιού (ανάλογα το πόσο ξινούς τους θέλουμε) και επιπλέον λίγο λάδι.
- Σκεπάζουμε με πιάτο και ψήνουμε σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα (ή λιγότερο αν χρησιμοποιούμε χύτρα).
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
- Χτυπάμε τους κρόκους και προσθέτουμε το κορνφλάουρ.
- Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτουμε το ζουμί από τους λαχανοντολμάδες, λεμόνι και αλάτι αν χρειάζεται.
- Κρατάμε χωριστά τη σάλτσα από τους λαχανοντολμάδες.
Πηγή: cooklos.gr