Πολιτική

Φωτίου: Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για τους Ρομά

Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, η χώρα μας ξαναμπαίνει στον χάρτη της Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά τόνισε η κυρία Φωτίου.

«Η κυβέρνησή μας επιχειρεί στην πράξη και με αποφασιστικότητα να δώσει συνολική λύση στα προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού. Το πρώτο βήμα έγινε με τη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά με αποστολή την ουσιαστική κοινωνική ένταξη των Ρομά» τονίζει σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

«Γι’ αυτό φτιάξαμε την Ειδική Γραμματεία στο υπουργείο Εργασίας. Η ένταξη αυτή δεν έχει σαν στόχο να αλλοιώσει τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους, αλλά να εξαφανίσει τη γκετοποίηση που υφίσταται μέσα σε καταυλισμούς που δεν τιμούν τη χώρα μας, έχει σαν στόχο να εξαφανίσει την ακραία ανεργία, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, την ακραία φτώχεια, έχουν κι εδώ τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, τον αναλφαβητισμό, τον παραβατισμό» γράφει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Και επισημαίνει:

«Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, η χώρα μας ξαναμπαίνει στον χάρτη της Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και σήμερα για την Ευρώπη η χώρα μας αποτελεί υπόδειγμα όσον αφορά τις δράσεις για τους Ρομά. Έχει ξεκινήσει η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, έχουμε χαρτογραφήσει τους οικισμούς και τους έχουμε κατατάξει με βάση την κατάστασή τους, πρόκειται για 370 οικισμούς για τους οποίους προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις κατά προτεραιότητα στις άκρως εξαθλιωμένες περιοχές.

Στόχος μας είναι η μετεγκατάσταση όσων οικογενειών ζουν σε παραγκουπόλεις σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, πάντα με τη συνένωση των οικογενειών, εφόσον το επιθυμούν και ελπίζουμε μέσα στο 2019 να έχουμε τις πρώτες μετακινήσεις, αλλά και εκεί που οι οικισμοί βρίσκονται σε λίγο καλύτερη κατάσταση, προχωρούμε με παρεμβάσεις, για να βελτιώσουμε τις υποδομές τους, την αποχέτευση, την υδροδότηση, κλπ.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, στο δεύτερο άξονα που είναι ο άξονας της Παιδείας, δημιουργούμε τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και δίνουμε κίνητρο για την υποχρεωτική εκπαίδευση όλων με το ΚΕΑ. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το παίρνουν το 95% των Ρομά και όρος, για να είναι κάποιος δικαιούχος, είναι να στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο.

Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, στοχεύουμε και σε σημαντικές παρεμβάσεις στην υγεία, με στόχο να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση στις δομές υγείας, ιδιαιτέρως για τις γυναίκες και τα παιδιά που σήμερα στερούνται σε πολλές περιπτώσεις και την τυπική ακόμη, ιατρική φροντίδα και περίθαλψη.

Ειδικότερα, προχωράμε στον σχεδιασμό οργανωμένων χώρων μετεγκατάστασης σε όλη την Ελλάδα, όπως στην Κατερίνη, στα Φάρσαλα, στην ‘Αμφισσα και σε 20 ακόμα δήμους. Ταυτόχρονα, κάνουμε παρεμβάσεις σε 55 δήμους, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης, σχεδιάζουμε κοινωνικά Πολυκέντρα σε όλες τις Περιφέρειες κόστους 11,6 εκατ. ευρώ, ενώ βελτιώνουμε 15 οικισμούς με παρεμβάσεις, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προωθούμε την επιδότηση ενοικίου με 10 εκατ. ευρώ, ενώ εξειδικεύονται οι δράσεις για την προώθηση στην απασχόληση με πόρους του ΕΚΤ που ανέρχονται στα 27,6 εκατ. ευρώ.

Δουλεύουμε, επίσης, με περίπου 100 διαμεσολαβητές και νέους Ρομά, με στόχο την ενεργοποίηση των κοινοτήτων Ρομά και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά.

Πρόσφατα, επίσης, θεσμοθετήσαμε τη διαδικασία ταυτοποίησης μητέρας χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας εντός νοσοκομείων και μαιευτηρίων, προκειμένου να σταματήσει η απομάκρυνση νεογνών από τις φυσικές μητέρες τους, λόγω έλλειψης εγγράφων. Στη Θεσσαλία, υλοποιούμε και σχεδιάζουμε σειρά δράσεων με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ.

Στον Δήμο Φαρσάλων, για την ανάπτυξη οργανωμένων χώρων μετεγκατάστασης και αποκατάσταση χώρου και συνοδευτικών έργων υποδομής, 4 εκατ. ευρώ, στο Δήμο Τρικκαίων για έργα υποδομών, 1,3 εκατ. ευρώ, στον Δήμο Καρδίτσας για έργα οδοποιίας, ύδρευσης και αποχέτευσης όμβριων και ακαθάρτων στον οικισμό Μαύρικα, 1.072.000 ευρώ και κάνουμε παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους οικισμούς των Δήμων Βόλου και Τυρνάβου.

Επιπλέον, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία λειτουργούν ήδη οκτώ Παραρτήματα Ρομά, σχεδιάζουμε να χρηματοδοτήσουμε με συνολικό προϋπολογισμό 6.684.520 ευρώ και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), τις παρακάτω δράσεις: Για κατοικίες 561.600 ευρώ, για συνθήκες διαβίωσης 518.400 ευρώ, για επιδότηση ενοικίου 1.479.120 ευρώ, για την υποστήριξη επιχειρήσεων 1.260.000 ευρώ, για νέες θέσεις εργασίας 518.400 ευρώ και, τέλος, για νέους ελεύθερους επαγγελματίες 972.000 ευρώ».

«Δεν υποσχόμαστε “θαύματα”. Μπορούμε, όμως, να δεσμευτούμε ότι η δική μας κυβέρνηση βάζει τα θεμέλια, ώστε στα επόμενα χρόνια οι νέες γενιές Ρομά να έχουν διαγράψει από τη ζωή τους τον αποκλεισμό, το περιθώριο, τον ρατσισμό» καταλήγει στο άρθρο της η κ. Φωτίου.

Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, στις 17:00, η κ. Φωτίου θα απευθύνει ομιλία στην Ανοιχτή Δημόσια Διαβούλευση, με στόχο την κοινωνική συνοχή, την ένταξη και την ενδυνάμωση των Ελλήνων πολιτών Ρομά της ευρύτερης Περιφέρειας της Θεσσαλίας, που διοργανώνει η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», στη Λάρισα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο