Η βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή της σοκολάτας είναι το κακάο. Τεχνικά το κακάο είναι φρούτο που μεγαλώνει σε κακαόδεντρο, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί. Φέρει φρούτα μόνο μέσα στη ζώνη 20 βαθμών βόρεια και 20 βαθμούς νότια από τον ισημερινό. Αλλά ακόμη και μέσα σε αυτή τη ζώνη των τροπικών, το δέντρο δεν θα αυξηθεί αν το υψόμετρο είναι τόσο υψηλό ώστε η προκύπτουσα θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 15 ° Κελσίου.
Το φρούτο του κακαόδεντρου (που ονομάζεται φρούτο κακάο) έχει τραχύ δέρμα πάχους περίπου 3 εκ. και είναι γεμάτο με ένα Eγλυκό, βλεννώδη πολτό (που ονομάζεται «baba de cacao» στη Νότια Αμερική) που περικλείει 30 έως 50 μεγάλους σπόρους. Ενώ οι σπόροι είναι συνήθως λευκοί, γίνονται ιώδες ή κοκκινωπό καφέ κατά τη διαδικασία ξήρανσης και προσφέρουν το κακάο που όλοι γνωρίζουμε.
Οπότε ναι η σοκολάτα που στην απλή της μορφή είναι απευθείας παράγωγο του κακάο μπορεί να θεωρηθεί φρούτο. Όλα όμως εξαρτώνται από το πως χρησιμοποιούμε κάθε λέξη. Υπάρχει πρόβλημα με λέξεις όπως “φρούτα” και “λαχανικά” καθώς έχουν διαφορετική σημασία για ένα βιολόγο και για ένα σεφ.
Εάν ρωτήστε ένα βιολόγο, οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι φρούτα. Αν φτιάχνετε φρουτοσαλάτα και ρωτήστε ένα σεφ ένα καρύδι σίγουρα δεν είναι φρούτο. Αυτός είναι ο λόγος που οι βιολόγοι θέλουν να χρησιμοποιούν λατινικά ονόματα ώστα να είναι απολύτως σαφές για τι μιλάνε.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω video:
Source: Chocolate Is A Fruit by JDaily