Οικονομία

ΔΕΚΟ στελέχη: Δυστοκία να βρεθούν νέοι επικεφαλής λόγω χαμηλών μισθών

ΔΕΚΟ στελέχη: Δεν βρίσκουν νέους επικεφαλής λόγω χαμηλών μηνιαίων αποδοχών.

ΔΕΚΟ στελέχη: Η διαδικασία για την εξεύρεση στελεχών για τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΚΟ διεξάγεται με καθυστερήσεις.

Η διαδικασία γίνεται με δυσκολία λόγω του πλαφόν των 4.600 ευρώ που έχει μπει στις μεικτές μηνιαίες αποδοχές των εκτελεστικών μελών.

Η διατήρηση του ανώτατου ορίου των 4.600 ευρώ τρενάρει τη διαδικασία στελέχωσης των διοικητικών συμβουλίων εξαιτίας της απροθυμίας στελεχών του ιδιωτικού τομέα να αναλάβουν νευραλγικές θέσεις στο Δημόσιο με μεικτές ετήσιες αποδοχές λίγο πάνω από 55.000 ευρώ.

Πηγές τις οποίες επικαλείται το economistas.gr υπογραμμίζουν πως η αύξηση των αποδοχών για τους διευθύνοντες συμβούλους αποτελεί επιτακτική ανάγκη (ή «αναγκαίο κακό», όπως λένε κάποιοι άλλοι) προκειμένου να βρεθούν στελέχη πρόθυμα να εγκαταλείψουν τον ιδιωτικό τομέα και τον μισθό που παίρνουν εκεί.

Οι αποδοχές των επικεφαλής στις δημόσιες επιχειρήσεις είναι πολύ πιο χαμηλές και από τις αμοιβές στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση, οι μικτές ετήσιες αποδοχές της Διευθύνουσας Συμβούλου, Ουρανίας Αικατερινάρη και του Εντεταλμένου Συμβούλου, Στέφανου Γιουρέλη, ανέρχονται σε 257.000 και σε 232.000 ευρώ αντίστοιχα. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και μη εκτελεστικό μέλος, Γεώργιος Διαμαντόπουλος, αμείβεται με 111.000 ευρώ.

Το ζήτημα της αναθεώρησης των αποδοχών σε ορισμένες ΔΕΚΟ, όπως αναφέρει το economistas.gr, είναι σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τον περασμένο Ιούλιο είχε καταθέσει τροπολογία για τη ρύθμισή του.

Η τροπολογία προέβλεπε αύξηση έως 2.850 ευρώ στους μισθούς των εκτελεστικών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, διαμορφώνοντας το ανώτατο όριο σε περίπου 7.500 ευρώ το μήνα.

Οι διατάξεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας αφορούσαν σε ΔΕΚΟ που απασχολούν πάνω από 3.000 εργαζόμενους και με κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία εν μέσω κατακραυγής από την αντιπολίτευση, καθώς κατατέθηκε δύο ημέρες μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε υπερασπιστεί την τροπολογία τότε. «Το αίτημα για ευελιξία στο μισθό σε συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις έρχεται από την ΕΕΣΥΠ ακριβώς για να βρεθούν άνθρωποι που θα αναλάβουν τη μεγάλη ευθύνη αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων», υποστήριζε το υπουργείο.

Η διατήρηση του ανώτατου ορίου των 4.600 ευρώ, προκαλεί καθυστερήσεις στην στελέχωση των Διοικητικών Συμβουλίων ΔΕΚΟ, λόγω της απροθυμίας στελεχών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα να αναλάβουν νευραλγικές θέσεις στο Δημόσιο με μικτές ετήσιες αποδοχές λίγο πάνω από 55.000 ευρώ.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του ΟΑΣΑ. Η αξιολόγηση των πεπραγμένων της διοίκησης του Οργανισμού έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο ακόμα δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες όπως αναφέρει το economistas.gr, οι αλλαγές σε ό,τι αφορά τον ΟΑΣΑ έχουν πλέον δρομολογηθεί οριστικά και εντός των επόμενων ημερών αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.