Πλαστικές σακούλες τιμή: Νέα αύξηση έρχεται στις πλαστικές σακούλες από 1 Ιανουαρίου 2019 . Η τιμή της πλαστικής σακούλας από το νέο χρόνο θα διπλασιαστεί, “σκαρφαλώνοντας” στα 0,09 ευρώ.
Εδώ και ένα περίπου χρόνο στη Ελλάδα είχε εφαρμοστεί η δοκιμαστική περίοδος με τη χρέωση σε χαμηλή τιμή της πλαστικής σακούλας.
Συγκεκριμένα τώρα το κόστος είναι στα 0,03 ευρώ, αλλά με το φόρο ο καταναλωτής την χρεώνεται 0,04.
Η αύξηση της τιμής της πλαστικής σακούλας στα 0,09 ευρώ θα φέρει αυτόματες αυξήσεις στα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες, αφού αυτά θα κυμαίνονται από 24,5 ευρώ που είναι σήμερα, στα 31,5 με το νέο έτος.
Στόχος της κοινοτικής νομοθεσίας είναι να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 ετησίως ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025.
Το κόστος στην υπόλοιπη Ευρώπη
- Ολλανδία: 0,25 ευρώ/σακούλα
- Ιρλανδία: 0,36 ευρώ/σακούλα
- Πολωνία: 0,30 ευρώ/σακούλα (ξεκινά από 1η Ιανουαρίου)
- Αγγλία: 0,10 ευρώ/σακούλα
- Πορτογαλία: 0,10 ευρώ/σακούλα
- Ισπανία: 0,05 ευρώ/σακούλα οι πολύ μικρές πλαστικές και με 0,15 οι συνηθισμένες
- Βουλγαρία: 0,05 ευρώ/σακούλα
- Ιταλία: τις έχει απαγορεύσει εντελώς από το 2011
Ποιες πλαστικές σακούλες εξαιρούνται από τις χρεώσεις
Για λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων, δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.
Δεν χρεώνονται επίσης οι νέου τύπου πλαστικές σακούλες οι οποίες είναι βιοαποδομήσιμες/λιπασματικές.
Πρόστιμα για τους εμπόρους
Για τον έμπορο που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.
Η αρμόδια υπηρεσία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τον ΕΟΑΝ θα προχωρήσει στη δημιουργία ανάλογης ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους, στο περιβάλλον TAXISnet της ΑΑΔΕ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.
Σε περίπτωση μη καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους, η παράβαση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του υπόχρεου από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εποπτεύει τον ΕΟΑΝ, μετά από εισήγηση του ΕΟΑΝ και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.