Ανοιχτά δεδομένα: «Η Ελλάδα κατατάσσεται όγδοη μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τα ανοιχτά δεδομένα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που μπορεί και σήμερα να δημοσιευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση» γνωστοποίησε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Μιχαλόπουλος, κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιείται στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για την δημόσια πολιτική των ανοικτών δεδομένων.
«Είναι μια πολύ τιμητική θέση, αν λάβουμε υπόψη μας τις υπόλοιπες θέσεις που κατέχουμε στην ΕΕ και στις αξιολογικές κρίσεις που κατά καιρούς δεχόμαστε» είπε ο κ. Μιχαλόπουλος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, μέχρι στιγμής, στη χώρα μας έχουν συγκεντρωθεί 8.700 δεδομένα, από 331 υπηρεσίες και φορείς, για 17 ομάδες δεδομένων και για 161 εφαρμογές.
«Τα δεδομένα αυτά, εφόσον σεβόμαστε τα προσωπικά και τα εθνικής φύσης δεδομένα, όλα τα υπόλοιπα δεδομένα τα οποία διαθέτει μια δημόσια υπηρεσία ή ένας Δήμος είναι σε ανοιχτή διάθεση μετά από απόφαση και διαδικασία ανάρτησης στο data.gov.gr του υπουργείου μας.
Τα δεδομένα αυτά μπορεί να αφορούν το επιχειρησιακό πρόγραμμα, τα δελτία τύπου, μελέτες πληροφορικής, μελέτες αναδιοργάνωσης, μελέτες απλούστευσης, το τεχνικό έργο, προϋπολογισμούς, ισολογισμούς, στατιστικά στοιχεία της δημοτικής λειτουργίας, όλα τα δεδομένα που αφορούν τη λειτουργία ενός δήμου ώστε ο δήμος να καθίσταται όλο και πιο διαφανής στην κοινωνία» εξήγησε.
«Για τα ανοιχτά δεδομένα αφενός μεν έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, αφετέρου ο δρόμος που έχουμε διανύσει μας κατατάσσει στους 8 πρώτους της ΕΕ με πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε.» υπογράμμισε ο κ. Μιχαλόπουλος.
Χαρακτηριστικά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ανοιχτά δεδομένα συγκεντρώνουν ήδη οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι 12 από τις 13 περιφέρειες και πολλοί άλλοι φορείς.
Ως παράδειγμα καλής πρακτικής παρουσίασε την περίπτωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο οποία, όπως τόνισε, έχει συμπεριλάβει στα ανοιχτά δεδομένα «πολύ ακριβά δεδομένα, τα οποία», όπως είπε, «όποιος ξέρει να τα χρησιμοποιήσει έχει τεράστιους πόρους στα χέρια του».
Αντίθετα, όπως τόνισε, οι μόνοι φορείς που δεν έχουν ενεργοποιηθεί καθόλου στην κατεύθυνση των ανοιχτών δεδομένων είναι οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης, Αποχέτευσης).
Παράλληλα εξέφρασε την προσωπική του θέση ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τέλη ή παράβολα στις λειτουργίες του κράτους και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, προσπαθεί πάρα πολύ.
Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι πλέον ο πολίτης μπορεί με μια αίτηση που θα υποβάλει στο δήμο να ζητήσει το σύνολο των μελετών που εκπονήθηκαν για δημοτικά έργα.
Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τα άμεσα οφέλη από αυτή τη διαδικασία είναι πάρα πολλά, πέρα από τα δημοσιονομικά τα οποία ήδη υπολογίζονται στο υπουργείο.
Μάλιστα, όπως τόνισε, σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού, όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και οι Σκανδιναβικές χώρες, πλέον καμία σχεδόν απόφαση δεν λαμβάνεται αν δεν έχει γίνει ανάλυση των ανοιχτών δεδομένων.
«Χρειάζεται ακόμη περισσότερη ενδυνάμωση η όλη πολιτική και περισσότερη ευαισθητοποίηση και των δημοτικών υπαλλήλων και των δημοτικών αρχόντων στα θέματα της ανοιχτής διάθεσης των δεδομένων αλλά και των άλλων δημοσίων υπηρεσιών» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου υπογράμμισε την ανάγκη να «επιτραπεί η πρόσληψη κατάλληλων στελεχών των δήμων προκειμένου να υλοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα» καθώς, όπως είπε, δεν έχουν όλοι οι δήμοι τις ίδιες δυνατότητες.
«Το ζήτημα είναι να τρέξουμε με τον ίδιο βηματισμό» πρόσθεσε.
Στη συνάντηση, που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, παρέστησαν διαχειριστές του προγράμματος “Διαύγεια” των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.