Ο Τζανέτος Φιλιππάκος βρέθηκε σε ημερίδα του ΔΟΜ για το μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9/11/18 στα Ιωάννινα.
Η εικόνα της αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τη χώρα μέσω των θαλάσσιων, αλλά και των χερσαίων συνόρων παρουσιάστηκε σε ημερίδα του ΔΟΜ στα Ιωάννινα.
Τα τελευταία χρόνια τα προγράμματα των εθελούσιων επιστροφών και επανένταξης στις χώρες τους υλοποιούνται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Διεύθυνση Συντονισμού.
Έτσι, όπως αναφέρει το epirusonline.gr, από το 2010 μέχρι και σήμερα έχουν υλοποιηθεί οκτώ διαφορετικά προγράμματα εθελούσιας επιστροφής και συνολικά 44.500 υπήκοοι τρίτων χωρών επέστρεψαν σε αυτές τις χώρες.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα από τον ΔΟΜ και το Υπ. Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Τζανέτου Φιλιππάκου.
Από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου του 2018 ο ΔΟΜ σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία έχει υλοποιήσει 13.000 επαναπατρισμούς, ενώ 3000 ακόμη άτομα πήραν εξατομικευμένα σχέδια επανένταξης, όπως είναι η βοήθεια σε είδος, αλλά και σε μετρητά.
«Δίνουμε τη δυνατότητα έτσι για ένα νέο ξεκίνημα σε αυτούς τους ανθρώπους, για να ξεκινήσουν μία βασική δραστηριότητα στις χώρες τους. Εκείνο που οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως τους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους, που θέλουν σε μεγάλο ποσοστό να επιστρέψουν στις χώρες τους ασφαλείς και αξιοπρεπείς, είναι να τους βοηθάμε και να τους αγαπάμε. Αυτό είναι το μεγαλείο του ελληνισμού, αυτό είναι το μεγαλείο της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία», τόνισε ο κ. Φιλιππάκος.
Πλήγματα στους διακινητές
Αξιοσημείωτα επίσης είναι τα στοιχεία του υπουργείου για την προσπάθεια αντιμετώπισης των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.
Συνολικά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει 5000 συλλήψεις διακινητών με τον κ. Φιλιππάκο να τονίζει πως πρόκειται για τεράστιο νούμερο που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στη γειτονική Τουρκία.
«Τα κυκλώματα συνεχίζουν να δρουν και ανανεώνονται, εκμεταλλευόμενα ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Δανιήλ Εσδράς, υπεύθυνος συντονιστής του ΔΟΜ στην Ελλάδα στάθηκε στην αγαστή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, που είχε ως αποτέλεσμα να υλοποιηθούν χωρίς ουσιαστικά προβλήματα, μεγάλες παρεμβάσεις σε περιοχές συγκέντρωσης χιλιάδων προσφύγων όπως η Ειδομένη, το Ελληνικό, ο Πειραιάς και άλλα σημεία.
Η συνεργασία σε τοπικό επίπεδο
Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Π. Κολόκας στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων στην περιοχή από το 2015.
Στάθηκε έτσι στη συνεργασία των τοπικών φορέων της αυτοδιοίκησης με την Ελληνική Αστυνομία, ενώ έκανε αναφορά και σε δυσάρεστα ζητήματα που προκύπτουν ανά περιόδους, όπως ο βιασμός ενός μικρού παιδιού που αποκαλύφθηκε στην Αγία Ελένη, μόλις το πρωί της Πέμπτης, με θύτη έναν 20χρονο επίσης πρόσφυγα.
Τέλος, ο διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, υποστράτηγος Κ. Σκούμας στάθηκε στην δύσκολη γεωγραφική και γεωμορφολογική θέση της Ηπείρου που λόγω της γειτνίασής της με την Αλβανία και των θαλάσσιων συνόρων με την Ιταλία φαντάζει ελκυστική στα μάτια των προσφύγων, ώστε να συνεχίσουν την αναζήτηση του δικού τους ευρωπαϊκού ονείρου.