Πολιτική

Συνταγματική Αναθεώρηση: Συγκροτείται σε Σώμα η Επιτροπή στις 15 Νοεμβρίου – Ποιους όρισαν τα κόμματα να είναι μέλη της

Συνταγματική Αναθεώρηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπείται από 23 μέλη, η ΝΔ από 12.

Την ερχόμενη Πέμπτη 15 Νοεμβρίου θα συγκληθεί η Επιτροπή για την Συνταγματική Αναθεώρηση, προκειμένου να εκλέξει το προεδρείο της και να συσταθεί σε Σώμα. Ήδη, όλα τα κόμματα έχουν αποστείλει τον κατάλογο με τους 46 βουλευτές που θα τα εκπροσωπούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπείται από 23 μέλη, η ΝΔ από 12, η ΔΗΣΥ από 3, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή από δύο, ενώ από ένα μέλος θα εκπροσωπούνται ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι και ανεξάρτητοι βουλευτές.

Όπως συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, θα εκλεγεί ένας πρόεδρος, ένας αντιπρόεδρος και δύο γραμματείς, από τέσσερα διαφορετικά κόμματα.

Μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος θα είναι:

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: Αθανασία Αναγνωστοπούλου, Ιωάννης Γκιόλας, Κωνσταντίνος Δουζίνας, Θοδωρής Δρίτσας, Μαρία Θελερίτη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Σπύρος Λάππας, Αριστείδης Μπαλτάς, Αντώνης Μπαλωμενάκης, Νίκος Ξυδάκης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαηλιού, Γιώργος Παπαφιλίππου, Νίκος Παρασκευόπουλος, Αντώνης Συρίγος, Θεοδώρα Τζάκρη, Χαρίλαος Τζαμακλής, Βασίλης Τσίρκας, Γιάννης Τσιρώνης, Γιώργος Τσόγκας και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Νίκη Κεραμέως, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Τασούλας, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Τσιάρας και Κώστας Χατζηδάκης.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή: Ευάγγελος Καρακώστας και Χρήστος Παππάς.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ): Γιάννης Γκιόκας και Γιάννης Δελής.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ): Κώστας Κατσίκης.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα «Το Ποτάμι»: Γιώργος Μαυρωτάς.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων: Μάριος Γεωργιάδης.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές: Χάρης Θεοχάρης.

Σημειώνεται, ότι την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και θα ληφθεί απόφαση για την προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου της.

Ποια είναι η διαδικασία – Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος, η ανάγκη για Συνταγματική αναθεώρηση διαπιστώνεται με απόφαση της Βουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα.

Με την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.

Αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Βουλή, η επόμενη Βουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Αναλυτικά όπως αναφέρει το άρθρο 110:

Οι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, καθώς και από τις διατάξεις των Αρθ-2 παρ.1, Αρθ-4 παρ.1, 4 και παρ.7, Αρθ-5 παρ.1 και παρ.3, Αρθ-13 παρ.1 και 26.

Η ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Βουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.

Αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Βουλή, η επόμενη Βουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Αν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος έλαβε την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, σύμφωνα με την παρ.2, η επόμενη Βουλή κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της.

Κάθε ψηφιζόμενη αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα σε δέκα ημέρες αφότου επιψηφιστεί από τη Βουλή και τίθεται σε ισχύ με ειδικό ψήφισμά της.

Δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης.

Οι διατάξεις που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση:

Άρθρο 2, παράγραφος 1:

1. Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.

Άρθρο 4, παράγραφοι 1, 4,7

1. Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.

4. Μόνο Έλληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες, εκτός από τις εξαιρέσεις που εισάγονται με ειδικούς νόμους.

7. Τίτλοι ευγένειας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε ‘Ελληνες πολίτες.

Άρθρο 5, παράγραφοι 1 και 3

1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.

3. Η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Κανένας δεν καταδιώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος.

Άρθρο 13, παράγραφος 1

1.Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.

Άρθρο 26

1. Η νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

2. Η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση.

3. Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού Λαού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο