Είναι ο Βασίλης Τσιάρτας το καλύτερο αριστερό πόδι που είδαμε τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα; Είναι ο Βασίλης Τσιάρτας ο “El Mago” του ελληνικού ποδοσφαίρου, παρατσούκλι που του χάρισαν οι Ισπανοί όταν αγωνιζόταν στη Σεβίλλη; Ναι, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που βλέπουν συστηματικά ποδόσφαιρο στη χώρα μας, ο Βασίλης Τσιάρτας είναι ένας από τους παίκτες που τους έχεις τοποθετήσει στο κάδρο με τους κορυφαίους.
Ένα υπέροχο αριστερό πόδι. Ένα άγγιγμα που όμοιό του σπάνια βρίσκεις. Κάθε του επαφή έμοιαζε με μαγεία. Κάθε του εκτέλεση φάουλ ήταν μισό γκολ. Κάθε του πάσα έκανε ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του. Αν πράγματι υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έχουν… ερωτική σχέση με την μπάλα ο Τσιάρτας ήταν ένας απ’ αυτούς.
Στην παρουσίασή του από τη Σεβίλλη, Ιούνιο του 2006, ο Ναουσαίος πατάει για πρώτη φορά το χορτάρι του “Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν”. Όσοι φίλαθλοι βρέθηκαν εκεί τον είδαν να σηκώνει την μπάλα με 12 διαφορετικούς τρόπους μέσα σε πέντε λεπτά. Μια μέρα αργότερα, ο δημοσιογράφος της Marca που βρέθηκε στην παρουσίαση θα γράψει. “Φαινόταν σαν να της μιλούσε”.
Εκεί, στην πόλη που αγαπήθηκε, ο Τσιάρτας δεν τα βρήκε πάντα ρόδινα. Ο Καμάτσο, που ανέλαβε τον σύλλογο ενώ είχε πάρει τον Έλληνα παίκτη, δεν τον εμπιστευόταν. Δεν τον χρησιμοποιούσε πολύ και η δικαιολογία του ήταν ότι δεν τρέχει όσο χρειάζεται. Τότε είχε έρθει η απάντηση του Βασίλη Τσιάρτα. “Δε χρειάζεται να τρέχω, τρέχει η μπάλα για μένα”.
Οι επικριτές του, άλλωστε, είχαν πάντα να το λένε. Πως ο Τσιάρτας δεν έτρεχε, πως ήταν αργός, πως δεν μάρκαρε. Όμως ο Τσιάρτας υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα “10αρια” στην εποχή του. Όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Κάθε του εκτέλεση φάουλ που κατέληγε στο “παραθυράκι” ήταν και μια απάντηση σε κάθε φράση “ναι αλλά δεν τρέχει”. Κάθε ασίστ με το μαγικό του αριστερό ήταν και μια ακόμα… γροθιά στο “ναι αλλά δεν μαρκάρει”.
Ο Τσιάρτας δεν έπαιξε ποδόσφαιρο ούτε για να τρέχει, ούτε για να μαρκάρει. Γεννήθηκε για να μας χαρίσει στιγμές ποδοσφαιρικού μεγαλείου. Έπαιξε ποδόσφαιρο για να πληρώνει ο κόσμος εισιτήριο να τον βλέπει. Ο Τσιάρτας έπαιξε ποδόσφαιρο γιατί παίκτες σαν κι αυτόν δεν θα μπορούσαν να μην παίξουν. Τόσο απλό.
Και συνήθως οι άλλοι ήταν εκείνοι που μιλούσαν γι’ αυτόν με τα καλύτερα:
“Έχει το πιο επικίνδυνο κόρνερ που έχω δει στη ζωή μου”, είχε πει ο Λόμπο Καράσκο, παλιός διεθνής παίκτης της Μπαρτσελόνα και σχολιαστής.
“Δεν καταλαβαίνω γιατί λέμε ότι τα φάουλ του είναι μισά γκολ, αφού πηγαίνουν πάντα μέσα”, δήλωνε ο Μάικλ Ρόμπινσον, βετεράνος της μεγάλης Λίβερπουλ και παρουσιαστής αθλητικής εκπομπής στο Canal+.
“Το δεκάρι της Σεβίγια είναι ένας παίκτης που θα έπρεπε να ασχοληθεί μαζί του η Ρεάλ”, έλεγε ο μεγάλος Αλφρέδο Ντι Στέφανο, επίτιμος πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης.