Πολιτική

Θεοδωράκης: “Στην Εκκλησία ανήκει μόνο ό,τι έχει αγοράσει ή απέκτησε από δωρεές”

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, απέκλεισε το ενδεχόμενο βουλευτές του "Ποταμιού" να στηρίξουν την συνέχιση της πρωθυπουργίας Τσίπρα, μετά την Συμφωνία των Πρεσπών.

“Οι εκλογές θα γίνουν όποτε βολεύει τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο. Οι δύο τους θα αποφασίσουν και δεν θα μας ρωτήσουν” ανέφερε ο επικεφαλής του “Ποταμιού” Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα Σαββατοκύριακο”.

Σημείωσε ότι βάσει της “αριθμητικής” “χωρίς πέντε βουλευτές των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη και η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές”.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο βουλευτές του “Ποταμιού” να στηρίξουν την συνέχιση της πρωθυπουργίας Τσίπρα, μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέροντας “η απόφαση ότι δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ομόφωνη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα”.

Ο κ. Θεοδωράκης δεν απέκρυψε ότι “οι μετεκλογικές συνεργασίες διχάζουν όλο τον ενδιάμεσο χώρο και όχι μόνο κάποια στελέχη του Ποταμιού. Διχάζουν απολύτως και το Κίνημα Αλλαγής” προσθέτοντας “εμείς, τις διαφωνίες μας τις διατυμπανίζουμε, όταν οι άλλοι έχουν τον τρόπο να τις κρύβουν”.

Είπε ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου “δεν απαντά σε κανένα από τα σημαντικά ζητήματα που έχουν τεθεί από τον προοδευτικό κόσμο της χώρας”, χαρακτηρίζοντας ως “σωστή” την πρόβλεψη να πάψουν οι ιερείς να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, υπό την αίρεση της εξασφάλισης “ότι δεν θα καταλήξουν να γίνουν μετακλητοί υπάλληλοι των εκάστοτε μητροπολιτών”.

“Για την περιουσία εγώ είμαι της σχολής του Αντώνη Τρίτση. Στην Εκκλησία πέρα από τους ναούς και τα μοναστήρια, ανήκει μόνο ό,τι έχει αγοράσει ή απέκτησε από δωρεές και κληροδοτήματα” υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωράκης προσθέτοντας “το κράτος δεν πρέπει να αναγνωρίζει καμία περιουσία που δεν έχει συμβόλαια του ελληνικού κράτους”.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αμφισβητούμενες περιουσίες, απάντησε “αν εννοούν εκτάσεις που διεκδικεί η Εκκλησία με συμβόλαια από την εποχή των Οθωμανών, όχι δεν είναι αμφισβητούμενες. Ανήκουν στον ελληνικό λαό. Και θα πρέπει αυτές οι εκτάσεις αντί να ρημάζουν, ή αντί να τις εκμεταλλεύονται λίγοι επιτήδειοι, να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολλών, ειδικά των φτωχότερων, αλλά και του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας”.