Η συνταγή της ημέρας: Τάρτα με πράσο και σπανάκι
Δείτε τα υλικά και τη διαδικασία για τη συνταγή της ημέρας.
Υλικά συνταγής
για την τάρτα:
- 250γρ. αλεύρι
- 1 αυγό
- 125γρ. φρέσκο βούτυρο
- 3 κ.σ. κρύο νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- λίγο βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας
- για τη γέμιση
- 3-4 πράσα
- 500γρ. σπανάκι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
- ½-1 φλιτζ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 φλιτζ. λευκό τυρί τριμμένο
- 2 σφηνοπότηρα ελαιόλαδο
- ½ ποτήρι κρασοπότηρο λευκό κρασί
- 1 αυγό
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
Διαδικασία συνταγής:
- Ετοιμάζουμε την ζύμη για την τάρτα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε παγωμένη επιφάνεια μαζί με το αλάτι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Φτιάχνουμε με τη ζύμη μια μπάλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Κόβουμε τα πράσα κατά μήκος και έπειτα σε λεπτές φετούλες.
- Πλένουμε πολύ καλά και προαιρετικά το μπλανσάρουμε.
- Πλένουμε και κόβουμε σε χοντροκομμένα φύλλα το σπανάκι.
- Σε πλασοτέ κατσαρόλα, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και το πράσο.
- Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το σπανάκι και κλείνουμε το καπάκι να μαραθεί.
- Μόλις μαραθεί το σπανάκι προσθέτουμε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ψήνουμε μέχρι να σωθεί το κρασί και τα υγρά από τα λαχανικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λευκό τυρί και τον άνηθο ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Στη συνέχεια, ανοίγουμε με πλάστη ή με το χέρι τη ζύμη μέσα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα με διάμετρο 23 εκατοστά, φέρνοντας τις άκρες της ζύμης μέχρι την άκρη της ταρτιέρας.
- Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια της τάρτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Χτυπάμε το αυγό και ανακατεύουμε με την γέμιση.
- Απλώνουμε την γέμιση στην τάρτα.
- Από πάνω πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν την μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.
Πηγή: cooklos.gr