Γεύση

Η συνταγή της ημέρας: Τάρτα με πράσο και σπανάκι

Απολαυστική η συνταγή της ημέρας.

Η συνταγή της ημέρας: Τάρτα με πράσο και σπανάκι

Δείτε τα υλικά και τη διαδικασία για τη συνταγή της ημέρας.

Υλικά συνταγής

για την τάρτα:

  • 250γρ. αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 125γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 3 κ.σ. κρύο νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • λίγο βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας
  • για τη γέμιση
  • 3-4 πράσα
  • 500γρ. σπανάκι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • ½-1 φλιτζ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 φλιτζ. λευκό τυρί τριμμένο
  • 2 σφηνοπότηρα ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 αυγό
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής:

  • Ετοιμάζουμε την ζύμη για την τάρτα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε παγωμένη επιφάνεια μαζί με το αλάτι.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Φτιάχνουμε με τη ζύμη μια μπάλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  • Κόβουμε τα πράσα κατά μήκος και έπειτα σε λεπτές φετούλες.
  • Πλένουμε πολύ καλά και προαιρετικά το μπλανσάρουμε.
  • Πλένουμε και κόβουμε σε χοντροκομμένα φύλλα το σπανάκι.
  • Σε πλασοτέ κατσαρόλα, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και το πράσο.
  • Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το σπανάκι και κλείνουμε το καπάκι να μαραθεί.
  • Μόλις μαραθεί το σπανάκι προσθέτουμε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ψήνουμε μέχρι να σωθεί το κρασί και τα υγρά από τα λαχανικά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λευκό τυρί και τον άνηθο ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Στη συνέχεια, ανοίγουμε με πλάστη ή με το χέρι τη ζύμη μέσα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα με διάμετρο 23 εκατοστά, φέρνοντας τις άκρες της ζύμης μέχρι την άκρη της ταρτιέρας.
  • Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια της τάρτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Χτυπάμε το αυγό και ανακατεύουμε με την γέμιση.
  • Απλώνουμε την γέμιση στην τάρτα.
  • Από πάνω πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.
  • Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν την μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.

Πηγή: cooklos.gr