Τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά δεν θέτουν μόνο σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων, αλλά επιβαρύνουν επίσης τα συστήματα υγείας: μπορεί να επιφέρουν μέχρι το 2050 ετήσιες δαπάνες μέχρι 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κάθε χώρα του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.
«Τα βακτήρια αυτά στοιχίζουν ακριβότερα από τη γρίπη, από το AIDS, από τη φυματίωση. Και θα στοιχίζουν ακόμη περισσότερο, αν τα κράτη δεν αναλάβουν δράση για να διευθετήσουν το πρόβλημα αυτό», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μικέλε Τσεκίνι, ειδικός του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες αφιερώνουν ήδη κατά μέσο όρο το 10% του προϋπολογισμού τους για την υγεία για την αντιμετώπιση των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Σύμφωνα με τις προβολές της έκθεσης, που αφορά 33 από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ, μέχρι το 2050 τα ανθεκτικά βακτήρια μπορεί να σκοτώσουν 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.
Σύμφωνα με μια χωριστή έρευνα, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases, ο αριθμός των θανάτων που αποδόθηκαν στα βακτήρια αυτά το 2015 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 33.000.
Ωστόσο μπορούμε να τα καταπολεμήσουμε με «απλά μέτρα» που έχουν μικρό κόστος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ: «ενθαρρύνοντας μια καλύτερη υγιεινή» (παρακινώντας για παράδειγμα τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους), «βάζοντας τέλος στην υπερσυνταγογράφηση αντιβιοτικών» ή ακόμη γενικεύοντας τα τεστ ταχείας διάγνωσης ώστε να διαπιστώνεται αν μια λοίμωξη οφείλεται σε ιό (οπότε τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα) ή είναι βακτηριακή.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα μέτρα αυτά δεν θα κόστιζαν παρά δύο δολάρια κατ’ άτομο και κατ’ έτος και θα επέτρεπαν να αποφευχθούν τα τρία τέταρτα των θανάτων.
«Οι επενδύσεις σε ένα ευρύ πρόγραμμα δημόσιας υγείας που να περιλαμβάνει ορισμένα απ’ αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να αποσβεσθούν μέσα σε μόλις μια χρονιά και θα κατέληγαν σε εξοικονόμηση 4,8 δισεκ. δολαρίων ετησίως», εκτιμά ο ΟΟΣΑ.
Οι αρχές που είναι αρμόδιες για την υγεία, αρχίζοντας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κρούουν τακτικά τον κώδωνα για τον κίνδυνο της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, η οποία καθιστά ανθεκτικά τρομερά βακτήρια. Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι απειλούνται ιδιαίτερα.
«Στη Βραζιλία, στην Ινδονησία και στη Ρωσία, από 40% ως 60% των λοιμώξεων είναι ήδη ανθεκτικές, έναντι 17% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ», υπογραμμίζει αυτός ο τελευταίος.