Πολιτισμός

59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Πρεμιέρα με sold out προβολές

Ξεκίνησαν με sold out οι προβολές στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που έκανε την πλέον κινηματογραφική έναρξη.

59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:  Χρειάστηκαν μόλις 10 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα και …58 χρόνια για να επιτευχθεί η πλέον κινηματογραφική τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ).

Οι ενίοτε κουραστικές ομιλίες, η άνοδος και κάθοδος στη σκηνή εκπροσώπων της κεντρικής και τοπικής πολιτικής σκηνής και άλλων, ακόμη και οι αναγνώσεις μακροσκελών χαιρετισμών και στοιχείων για τη διοργάνωση τοπικών και μη παραγόντων, βουλευτών κ.α, αντικαταστάθηκαν στην τελετή έναρξης της 59ης διοργάνωσης από …το απολύτως σχετικό “προϊόν” ενός φεστιβάλ κινηματογράφου. Μια ταινία. Που τα περιείχε όλα συμπυκνωμένα.

Και τη γενική διευθύντρια του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό και τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Ορέστη Ανδρεαδάκη, που συνόψισαν περιεκτικά τη φετινή διοργάνωση, φέτος θα προβληθούν 253 ταινίες, 92 από τις οποίες είναι ελληνικές, θα υπάρχουν επτά αφιερώματα και περισσότεροι από 350 καλεσμένοι στην Αγορά -«το πιο δυναμικό τμήμα του Φεστιβάλ», όπως χαρακτηριστικά είπαν- οκτώ κινηματογραφικές αίθουσες, μια έκθεση και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.

Τη δημιουργία Film Office στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να προσελκύσει κινηματογραφικές παραγωγές στη Μακεδονία, έτσι ώστε να αναδειχθεί η περιοχή και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στον ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό χαρακτήρα του Φεστιβάλ, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και δίνει τη δυνατότητα στους φορείς να προβάλλουν τα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας και της πόλης της Θεσσαλονίκης στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τη διασκέδαση και την τέχνη.

Στον ιδρυτή του Φεστιβάλ, Παύλο Ζάννα και τη δεκαετία του ‘60, στους σπουδαίους ‘Ελληνες σκηνοθέτες Θόδωρο Αγγελόπουλο και Νίκο Κούνδουρο και τις ταινίες τους στη δεκαετία του ‘90 και στη μετατροπή του φεστιβάλ σε Διεθνές, που άνοιξε ορίζοντες για την εσωστρεφή πόλη και άλλαξε την ταυτότητα της κουλτούρας των κατοίκων της, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ενώ η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού σινεμά και δήλωσε ότι η Πολιτεία προσπαθεί να στηρίξει με κάθε τρόπο τον θεσμό, εντάσσοντας τη διοργάνωση στο νέο πακέτο χρηματοδότησης ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

“Περιμένουμε από τους ΄Ελληνες σεναριογράφους και σκηνοθέτες να μας αποκαλύψουν με τόλμη την ελληνική πραγματικότητα. Οι φίλοι του κινηματογράφου περιμένουμε ταινίες ανατρεπτικές, ταινίες που θα μας συγκινήσουν και θα μας δείξουν τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Η επιτυχία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η εξωστρέφειά του, η σχέση του με το διεθνές και ελληνικό κοινό και βέβαια με την ίδια την πόλη” τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, κλείνοντας τη δεκάλεπτη διάρκεια του βίντεο.

“Εισαγωγή” και “αποφώνηση” στην εξαιρετικής έμπνευσης βιντεοταινία- χαιρετισμό επισήμων έκαναν οι γνωστοί φιλότεχνοι δίδυμοι της πόλης – οι αδελφοί Ανέστης και Μιχάλης Κόντης.

Της ταινίας για την έναρξη της τελετής, που καταχειροκροτήθηκε, ακολούθησε η προβολή της ταινίας έναρξης “Κλέφτες καταστημάτων”/ Manbiki Kazozu / Shoplifters του Χιροκάζου Κόρε-Έντα / Hirokazu Kore-Eda, Ιαπωνία, 2018.

Οι προβολές των ταινιών ξεκίνησαν ήδη απο το μεσημέρι σήμερα, στις αίθουσες “Ολύμπιον” και “Παύλος Ζάννας”, στις αίθουσες του Λιμανιού -“Φρίντα Λιάππα”, “Τώνια Μαρκετάκη”, “Τζον Κασσαβέτης” και “Σταύρος Τορνές”- καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στον δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης – Συκεών.

Από νωρίς το πρωί σήμερα πολλές απ τις προγραμματισμένες προβολές της ημέρας είχαν σημειώσει sold out (όπως η πολυσυζητημένη ήδη -και βραβευμένη πρόσφατα στη Βενετία- ταινία του 40χρονου Ούγγρου σκηνοθέτη Λάσλο Νέμες με τίτλο “Δύση ήλιου” -Napszállta | Sunset).

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης σήμερα η προβολή του πρώτου μέρους (Στις 17.00 στην αίθουσα “Τώνια Μακρκετάκη”) της πλέον”φεστιβαλικής” ταινίας του 59ου Φεστιβάλ. Πρόκειται για το φιλμικό έπος με τον τίτλο “Λουλούδι” (La Flor ) του Αργεντινού Μαριάνο Γινάς με συνολική διάρκεια προβολής …14 ωρών!

Για την ολοκλήρωση της απαιτήθηκαν …10 χρόνια γυρισμάτων, τρεις ήπειροι και έξι ιστορίες και στα …808 λεπτά της διάρκειάς της συμπυκνώνει σχεδόν όλα τα κινηματογραφικά είδη και όλες τις πιθανές και απίθανες αφηγηματικές φόρμες της ιστορίας του κινηματογράφου.

Η ταινία θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με δύο τρόπους: η πρώτη προβολή θα γίνει σε τρία μέρη (Μέρος 1, Μέρος 2 και Μέρος 3) στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη του Λιμανιού σήμερα Παρασκευή, στις 17:00 (Μέρος 1ο), το Σάββατο 3 στις 16.15 (Μέρος 2ο) και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 15.30 (μέρος 3ο) αντίστοιχα, και στην αίθουσα “Τάκης Κανελλόπουλος” το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στις 15.00 και τις 14.00 αντίστοιχα…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο