Αβραμόπουλος: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε στη «Διάσκεψη για τις έξυπνες πόλεις και τον αθλητισμό» για τον ρόλο των πόλεων σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
Ειδικότερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε:
Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σε αυτή τη διάσκεψη που πραγματοποιείται στη Λωζάνη, την έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Από την πόλη αυτή, είχα την ιδιαίτερη χαρά να μεταφέρω στην Αθήνα ως Δήμαρχός της τη χαρμόσυνη είδηση της επιτυχούς έκβασης της μεγάλης απόφασής μας για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Την ίδια περίοδο, διετέλεσα ταυτόχρονα πρόεδρος της Διάσκεψης των Δημάρχων του Κόσμου υπηρετώντας τα ιδεώδη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η τελετή κατά την οποία παρέλαβα την Ολυμπιακή σημαία στο Σύδνεϋ θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου.
Από την πρώτη στιγμή, συνειδητοποίησα την ευθύνη που συνεπάγεται η ανάληψη μίας τέτοιας διοργάνωσης.
Για τον λόγο αυτόν, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε οι νέοι όλου του κόσμου να αισθανθούν ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα, μια μητρόπολη αντάξια της μακράς, πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς.
Ο αναγνωρισμένος διεθνής ρόλος της Αθήνας ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο όταν πρότεινα την ίδρυση της Παγκόσμιας Ένωσης Ολυμπιακών Πόλεων, μια ιδέα που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή και ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΕ Σάμαρανκ.
Ο ρόλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ολυμπιακών Πόλεων έχει πλέον διευρυνθεί, φέρνοντας πιο κοντά φορείς από όλο τον κόσμο και ενισχύοντας τη συνεργασία τους σε τοπικό επίπεδο για έναν καλύτερο και πιο ασφαλή κόσμο.
Η σημερινή εκδήλωση είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Ανατρέχοντας στα πρώτα βήματα της Παγκόσμιας Ένωσης Ολυμπιακών Πόλεων, ο σκοπός μου ήταν πολύ συγκεκριμένος: να έρθουν πιο κοντά πόλεις από όλον τον κόσμο ώστε να διευκολυνθεί η ανταλλαγή εμπειριών σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και να υπάρξει ένα βιώσιμο κληροδότημα για τις πόλεις, τα κράτη και ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την αυθεντική ερμηνεία του πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων.
Απώτερος σκοπός είναι η οικοδόμηση ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου.
Για τον λόγο αυτό, η δημιουργία έξυπνων και ανθεκτικών πόλεων αποτελεί θεμέλιο για την παγκόσμια ευημερία και ειρήνη. Διότι όλα ξεκινάνε σε τοπικό επίπεδο, όταν οι ίδιοι οι πολίτες ενστερνίζονται και στηρίζουν αυτήν την αρχή.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν αφορούν μόνο στη διεξαγωγή αθλημάτων, αλλά σημαίνουν πολλά περισσότερα.
Ιδιαίτερα σήμερα, που ζούμε σε εποχές αστάθειας και αβεβαιότητας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δείχνουν τον δρόμο για έναν πιο συνεκτικό και ενωμένο κόσμο, ανεξάρτητα από θρησκείες και εθνικότητες.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενσαρκώνουν τη θετική διάσταση της παγκοσμιοποίησης.
Ο ρόλος των Ολυμπιακών πόλεων δεν περιορίζεται μόνο στη διοργάνωση των αγώνων, αλλά αφορά και στην ανάπτυξη της ίδιας της πόλης και της διάδοσης του μηνύματος του Ολυμπιακού πνεύματος και ιδεώδους.
Ωστόσο, ανοικτό πνεύμα και ασφάλεια είναι έννοιες αλληλένδετες.
Οι πολίτες και οι πόλεις μας είναι ευάλωτες ακριβώς επειδή βρίσκονται στη πρώτη γραμμή κάθε είδους απειλής κατά της δημόσιας ασφάλειας.
Για τον λόγο αυτόν, πρέπει να προστατεύουμε τους πολίτες, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των πόλεών μας.
Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δρούμε προληπτικά.
Όλοι θυμόμαστε τα γεγονότα του Μονάχου το 1972.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να απειλήσουν τις αξίες μας, τον τρόπο ζωής μας, τον πολιτισμό και τις δημοκρατίες μας, να μας γυρίσουν πίσω στα κλειστά σύνορα και τις ξεπερασμένες αντιπαλότητες.
Ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι να δρούμε προληπτικά ώστε να προλαμβάνουμε εξαρχής τέτοιες ενέργειες, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών και των δημοκρατιών μας.
Υπάρχει μια ξεκάθαρη τάση των τρομοκρατών να επικεντρώνονται σε “ευάλωτους” στόχους σε δημόσιους χώρους.
Όλες οι πόλεις μας, είτε οι Ολυμπιακές είτε αυτές που έχουν τη φιλοδοξία να διεκδικήσουν τη διοργάνωσή τους, πρέπει να υποστηριχθούν και να προστατευθούν.
Για τον λόγο αυτόν, προσκαλέσαμε τον περασμένο Μάρτιο τους δημάρχους πόλεων από όλη την Ευρώπη για να συζητήσουμε σχετικά με τους τρόπους άμυνας των αστικών κέντρων από την τρομοκρατία και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και διδάγματα από πρόσφατες επιθέσεις.
Τον ερχόμενο Φεβρουάριο σχεδιάζουμε μία ακόμη ανάλογη πρωτοβουλία, αυτήν την φορά δίνοντας έμφαση στην αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης.
Έχουμε διαθέσει, επίσης, σημαντική χρηματοδοτική στήριξη σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη για την ενίσχυση της προστασίας των δημοσίων χώρων από τρομοκρατικές ενέργειες, για παράδειγμα με τη χρήση εμποδίων για επιθέσεις με φορτηγά, όπως επίσης και για την αξιοποίηση προηγμένων νέων τεχνολογιών.
Εργαζόμαστε από κοινού ώστε να περιορίσουμε το πλαίσιο δράσης των τρομοκρατών, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, οπλισμό και εκρηκτικές ύλες.
Ενθαρρύνουμε, επίσης, τη συνέχιση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των περιφερειών στο πλαίσιο του Δικτύου Καταπολέμησης της Ριζοσπαστικοποίησης.
Το πρόβλημα ωστόσο δεν σταματάει εκεί. Το πεδίο μάχης ενάντια στην τρομοκρατία έχει μετατοπιστεί σημαντικά στον χώρο του διαδικτύου, καθώς η εδαφική κυριαρχία της Daesh διαρκώς περιορίζεται.
Τον προηγούμενο χρόνο προωθήσαμε ένα πακέτο μέτρων αντιμετώπισης των κυβερνοαπειλών ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της ΕΕ έναντι των κυβερνοεπιθέσεων, μέσω της δημιουργίας αποτρεπτικού μηχανισμού και της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας.
Αυτά όλα βρίσκονται στη διάθεση των τοπικών αρχών και δήμων.
Ωστόσο θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Θέλουμε μία Ευρώπη ασφαλή και όχι μία Ευρώπη φρούριο.
Το ίδιο αφορά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δρούμε προληπτικά και αποτρεπτικά.
Η στάση μας προς τους πιο ευάλωτους, αποδεικνύει πάνω από όλα το ανοικτό μας πνεύμα, την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη και την ενότητά μας. Αυτές τις αρχές αντιπροσωπεύει και το Ολυμπιακό κίνημα.
Θα ήθελα να συγχαρώ τη ΔΟΕ για τη δημιουργία της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, μια πρωτοβουλία που καταδεικνύει την ενοποιητική δύναμη του αθλητισμού.
Αποτέλεσε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι μετανάστες βρίσκονται στο στόχαστρο λαϊκιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων.
Από τους καταυλισμούς προσφύγων στην Ιορδανία και τον Λίβανο, μέχρι τα προάστια μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, ο αθλητισμός δίνει ελπίδα σε όσους άφησαν την πατρίδα τους αναζητώντας μία καλύτερη ζωή.
Ο αθλητισμός προσφέρει την ευκαιρία της συμμετοχής, της διάκρισης και του ανήκειν.
Ο αθλητισμός δεν ενισχύει μόνο την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, αλλά μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα για αναγνώριση σε ανώτατο επίπεδο και να προβάλλει τη θετική εικόνα των ικανοτήτων τους σε όλη την κοινωνία.
Αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι πάρα πολλοί επιτυχημένοι, διάσημοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ευρώπη είναι μετανάστες ή προέρχονται από οικογένειες μεταναστών.
Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο παγκοσμιοποιημένος και διασυνδεδεμένος, ο ρόλος των πόλεων είναι ολοένα και πιο σημαντικός, και αυτό αφορά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου όλες οι πτυχές της κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής ενώνονται σε ένα πνεύμα ειρήνης, φιλίας, συνεργασίας και ευ αγωνίζεσθαι.
Αυτό είναι ακριβώς το Ολυμπιακό πνεύμα που η Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων προωθεί και υπηρετεί.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν εξελιχθεί σε ένα εργαλείο αστικού μετασχηματισμού και καταλύτης αλλαγών, καινοτομίας και βελτίωσης όλων των πτυχών της ζωής των πόλεων.
Μέσα από αυτήν τη συνεργασία, όλες οι πόλεις μπορούν να διδαχθούν από τις εμπειρίες άλλων πόλεων και να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε η κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο.
Όπως για παράδειγμα οι αλλαγές που επήλθαν στην πόλη της Βαρκελώνης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αποτελούν πλέον πρότυπο.
Οι πόλεις αυτές παρουσιάζουν πολύ σημαντικά επιτεύγματα και εξακολουθούν να απολαμβάνουν την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων προς όφελος των χωρών, και, το κυριότερο, των πολιτών τους.
Σε καιρούς ανόδου του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας, οι πόλεις δείχνουν το δρόμο προς τα μπροστά, ανεπηρέαστες από τις δυνάμεις που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στο σκοτεινό παρελθόν μας.
Επομένως, έχουμε ένα σημαντικό κοινό καθήκον, να δεσμευθούμε ότι θα βοηθήσουμε τις πόλεις μας να αναπτυχθούν, εμπνεόμενες από το Ολυμπιακό πνεύμα, κάτι που θα οδηγήσει σε περισσότερη ευημερία για τις κοινωνίες, τις χώρες και τον κόσμο μας.
Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με τα μέλη της Παγκόσμιας Ένωσης Ολυμπιακών Πόλεων, έναν Ολυμπιακό θεσμό με τον οποίο διατηρώ στενούς δεσμούς καθώς υπήρξα ο ιδρυτής του.
Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι ότι βρίσκομαι εδώ ως Ευρωπαίος Επίτροπος, υπεύθυνος όχι μόνο για την μετανάστευση αλλά και για τις εσωτερικές υποθέσεις και την εσωτερική ασφάλεια, σημαντική πτυχή της οποίας είναι και η προστασία των πόλεων μας σε όλα τα επίπεδα, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.
Η Ευρώπη κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα της ενίσχυσης της ασφάλειας των κοινωνιών μας.
Γνωρίζω τη σημασία που έχει για εκατομμύρια θεατές, αθλητές και τη ΔΟΕ να απολαμβάνουν τις σημαντικές αυτές στιγμές σε ένα περιβάλλον αισιοδοξίας, ανοικτού πνεύματος και ενότητας.
Οι εμπειρίες που αποκτήσαμε τα τελευταία τρία χρόνια μέσα από την Ευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα ασφάλειας έχουν αναμφισβήτητα δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν όμως περιθώρια εφησυχασμού.
Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.
Πρόθεση μας είναι να παρέχουμε στήριξη σε χώρες, πόλεις και οργανωτικούς φορείς μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.
Οι προσπάθειές μας δεν αφορούν μόνο στην Ευρώπη, αλλά συνολικά, στην παγκόσμια κοινωνία των πολιτών. Ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
Οι μεγάλες προκλήσεις και απειλές δεν γνωρίζουν σύνορα.
Αλλά για εμάς, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι η επικράτηση και η διάδοση του διαχρονικού μηνύματος του Ολυμπιακού πνεύματος για ειρηνική συνύπαρξη, σε έναν πιο ασφαλή κόσμο.