Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ για Συνταγματική Αναθεώρηση: Διαπαραταξιακή επιτροπή για τη διαμόρφωση προτάσεων και θέσεων

Την επιτροπή παράλληλα με τη νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ θα συνδράμει και εξειδικευμένος συνταγματολόγος για την κατοχύρωση της συνταγματικής ορθότητας των προτάσεων της Ένωσης.

Ενεργά και με προτάσεις θα συμμετάσχει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, αποφασίστηκε η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για τη διαμόρφωση προτάσεων και θέσεων για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αυτοδιοίκηση.

Το πολιτικό κείμενο των θέσεων που θα διαμορφωθεί, θα αποτελέσει και αντικείμενο διαβούλευσης με όλα τα κόμματα, όπως συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση.

Την επιτροπή παράλληλα με τη νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ θα συνδράμει και εξειδικευμένος συνταγματολόγος για την κατοχύρωση της συνταγματικής ορθότητας των προτάσεων της Ένωσης.

Επίσης η συνταγματική αναθεώρηση σε σχέση με τις διεκδικήσεις της αυτοδιοίκησης θα είναι και ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 3 έως και τις 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Ενώ στις αρχές του νέου χρόνου θα πραγματοποιηθεί και σχετική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα συζήτησης τις προτάσεις και τις θέσεις της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, επί της συνταγματικής αναθεώρησης.

Επιπρόσθετα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει, μέσω επιστολών, τόσο από τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Κώστα Αγοραστό όσο και από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, οι οποίοι συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, σχετική ενημέρωση για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και τις υπό διαμόρφωση θέσεις.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι μέσω αυτής της συνταγματικής αναθεώρησης «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την ιστορική ευκαιρία αλλά και ευθύνη να διεκδικήσει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού μέσω της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων».

Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να συντρίψει την αυτοδιοίκηση. Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης ζήτησε στο νέο σύνταγμα να συμπεριληφθεί διάταξη που θα απαγορεύει στην κυβέρνηση και σε οποιοδήποτε να παρεμβαίνει στον θεσμό της αυτοδιοίκησης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ενός νέου θεσμικού οργάνου, στο οποίο την πλειοψηφία θα έχει η αυτοδιοίκηση.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, ζήτησε στο νέο σύνταγμα να αποτυπώνεται με σαφήνεια ότι οι φορείς της κατά τόπου αποκέντρωσης είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και έχουν όλες τις σχετικές αρμοδιότητες. Επίσης να θεσπιστεί η δυνατότητα να είναι οι ΟΤΑ και φορείς άσκησης νομοθετικών πρωτοβουλιών .