Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός στην Αλβανία από τα πυρά των ανδρών των αλβανικών Ειδικών Δυνάμεων, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.
H σορός του, μεταφέρεται στο νοσοκομείο των Τιράνων.
Ύστερα από παρέμβαση του ελληνικού προξενείου, οι αλβανικές αρχές αποδέχθηκαν το αίτημα της οικογένειάς του και η σορός του να εξεταστεί από μικτό κλιμάκιο Ελλήνων και Αλβανών ιατροδικαστών.
Παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τον θάνατό του
Στο «μικροσκόπιο» προκαταρκτικής εξέτασης η οποία θα διενεργηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μπαίνουν οι συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες προσήλθε η αδελφή του θύματος και προσκόμισε την ταυτότητα του από την οποία προκύπτει ότι ο 35χρονος είχε ελληνική υπηκοότητα.
Η υπόθεση έρχεται στην Αθήνα λόγω αρμοδιότητας καθώς αφορά Έλληνα υπήκοο για έγκλημα που έχει τελεστεί στην αλλοδαπή και μάλιστα κακούργημα.
Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από δημοσίευμα και καταθέσεις συγγενών του που φέρονται να ενέχουν θέση μηνυτήριας αναφοράς.
Με την εξέλιξη αυτή, τα γεγονότα παίρνουν νέα τροπή.
Νέα μαρτυρία αναφέρει: “Τον έσερναν αιμόφυρτο πριν τη χαριστική βολή”
Ο γιατρός Παντελής Πάπιστας, μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν κοντά στον 35χρονο ομογενή, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, “εκτελέστηκε από τους Αλβανούς αστυνομικούς”.
«Στο βουνό βρήκαμε τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε -γιατί περί εκτελέσεως πρόκειται. Αφού τραυματίστηκε βαριά, θα πρέπει να σβαρνίστηκε για 60 με 70 μέτρα πάνω στο χώμα, γιατί φαίνονται τα ίχνη από αίμα σε διάφορες πέτρες και, όπως μετέδωσαν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, λίγο πριν εκτελεστεί.
Κάπου εκεί εκτελέστηκε κιόλας. Του δόθηκε η χαριστική βολή» είπε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
Όπως τόνισε ο γιατρός, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν απόλυτα ισορροπημένος και δεν αντιμετώπιζε κανένα ψυχολογικό πρόβλημα.
«Το μόνο, ας το πούμε έτσι σε παρένθεση, είχε τρέλα για τα εθνικά θέματα. Συνεργαστήκαμε μαζί και στα συλλαλητήρια της Μακεδονίας και τα λοιπά. Παντού ήταν πρώτος για να τρέχει για θέματα εθνικά» τόνισε.
Ο κ. Πάπιστας περιέγραψε μάλιστα και όσα προηγήθηκαν τις μέρες πριν από την 28η Οκτωβρίου, κάνοντας λόγο για μια τεταμένη κατάσταση μεταξύ της ελληνικής μειονότητας και της αλβανικής αστυνομίας. Όπως είπε, ο 35χρονος είχε στοχοποιηθεί γιατί ήταν εκείνος που κάθε χρόνο σημαιοστόλιζε το χωριό για την επέτειο του «ΟΧΙ».
«Αυτό το παιδί ήταν η ψυχή της οργάνωσης και μέρες πριν, όταν είχε αρχίσει ο σημαιοστολισμός, οι Αλβανοί αστυνομικοί του έλεγαν πως “όποια σημαία και να σηκώσεις, εμείς θα την κατεβάσουμε”», είπε χαρακτηριστικά.