Κόσμος

Vichai Srivaddhanaprabha: Tο φως του προοδευτικού μεγαλείου

Vichai Srivaddhanaprabha: Η ιστορία πίσω από το όνομα του αδικοχαμένου ιδιοκτήτη της Λέστερ.

Vichai Srivaddhanaprabha: O ιδιοκτήτης της Λέστερ είναι πλέον νεκρός και η ομάδα είναι “ακέφαλη”.

Το δυστύχημα με το ελικόπτερο έξω από το “King Power Stadium” του κόστισε την ζωή.

Ο Vichai Srivaddhanaprabha σκοτώθηκε μαζί με την κόρη του και η ποδοσφαιρική Αγγλία πενθεί την απώλεια ενός επενδυτή που υπέγραψε την πιο αναπάντεχη επιτυχία της σύγχρονης εποχής.

Το όνομα της οικογένειας Srivaddhanaprabha μεταφράζεται ως “το φως του προοδευτικού μεγαλείου”.

Της δόθηκε από τον μονάρχη της Ταϊλάνδης το 2012, King Bhumibol the Great, ως ανταμοιβή για τη φιλανθρωπική δράση της και την εν γένει προσφορά της στην κοινωνία.

Το γεγονός

Ένα φως σαν αυτό που ‘σκόρπισε’ το αεροπορικό δυστύχημα με το ελικόπτερο, έξω από το ‘King Power Stadium’, το οποίο, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν όλα τα αγγλικά μέσα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες από την αστυνομία, έστειλε στο θάνατο πέντε ανθρώπους.

Μεταξύ των οποίων τον Ταϊλανδό ιδιοκτήτη της Λέστερ Vichai Srivaddhanaprabha και τη μία από τις δύο κόρες του.

Στο μοιραίο ελικόπτερο επέβαιναν ακόμη οι δύο χειριστές και ένα άτομο, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά προς το παρόν.

Δεν πρόκειται πάντως για τον Aiyawatt Srivaddhanaprabha, το έναν εκ τους γιους του Vichai, και αντιπροέδρου της αγγλικής ομάδας.

Ο Vichai Srivaddhanaprabha είχε παρακολουθήσει τον αγώνα με τη Γουέστ Χαμ (1-1) και -ως συνήθιζε μετά από κάθε εντός έδρας παιχνίδι- αποχωρούσε με το ιδιωτικό choper του μέσα από τον αγωνιστικό χώρο.

Απογειώθηκε στις 22:30 (ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου και λίγα λεπτά μετά, αφού έχασε ύψος, συνετρίβη στο πάρκινγκ που χρησιμοποιεί το προσωπικό του αγγλικού συλλόγου, σε απόσταση 200 μέτρων από το γήπεδο. Εκείνη τη στιγμή οι φίλαθλοι αποχωρούσαν ακόμα. Αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο, επιχειρώντας να σβήσουν τη φωτιά. Μάταια. Ο χώρος εκκενώθηκε.

Η στιγμή της απογείωσης του AgustaWestland AW169, τι εκτυλίχθηκε λίγα λεπτά μετά, καθώς και ρεπορτάζ από το χώρο της τραγωδίας.

Ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης της Λέστερ

Ο 60χρονος Ταϊλανδός επιχειρηματίας, ‘βασιλιάς’ των καταστημάτων duty free στην πατρίδα του, αφού κατείχε το μονοπώλιο που του είχε παραχωρήσει ο περίφημος Thaksin Shinawatra προτού ανατραπεί με πραξικόπημα, είχε αγοράσει τη Λέστερ το 2010 και είχε συνεισφέρει τα μέγιστα στην αναγέννησή της.

Άρχισε να χτίζει την περιουσία του από ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο της Μπανγκόκ το 1989, στην Mahatun Plaza. Πουλούσε ταϊλανδέζικες χειροτεχνίες.

Ακολούθησε δεύτερο κατάστημα, στο μοναδικό τότε διεθνές αεροδρόμιο, το Don Muang, για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών του. Τα δύο έγιναν τρία και τέσσερα.

Μέχρι που ίδρυσε την King Power, η οποία του άνοιξε τις κυβερνητικές πόρτες και 30 χρόνια μετά είχε φτάσει να είναι ο τρίτος πιο πλούσιος πολίτης της χώρας, με την περιουσία του σύμφωνα με το Forbes να εκτιμάται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Πλούτισε όντας κοντά στους πολιτικούς.

Πριν από αυτό ήταν ένας μέσος επιχειρηματίας”, είχε πει ανώνυμος Ταϊλανδός περιγράφοντας την απότομη άνοδο του Srivaddhanaprabha στην πυραμίδα της χώρας.