Σεισμός Ζάκυνθος: Νέοι ισχυροί μετασεισμοί σημειώθηκαν στην περιοχή νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Ο πρώτος σημειώθηκε στις 02:51 το βράδυ της Παρασκευής στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.
Το επίκεντρο εντοπίζεται 78 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 60 χιλιόμετρα.
Νωρίτερα, στις 00:59, σημειώθηκε σεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 78 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.
Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 60 χιλιόμετρα.
Το επίκεντρο εντοπίζεται 78 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 60 χιλιόμετρα.
Οι ισχυρότεροι μετασεισμοί σημειώθηκαν την Παρασκευή 26/10/18 και ήταν: 4,9 – 4,7 -4,6 – 4,5 Ρίχτερ.
Σεισμός Ζάκυνθος: Υπό τον φόβο μετασεισμών οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι του νησιού πέρασαν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους, φοβούμενοι έναν ισχυρό μετασεισμό, τον οποίο αναμένουν και οι σεισμολόγοι.
Οι σεισμολόγοι προέβλεπαν ότι ο «χορός» των Ρίχτερ θα συνεχιστεί, δηλώνοντας ότι αναμένουν έναν ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους από 5,5 έως και 6 Ρίχτερ, προκειμένου να «εκτονωθεί» η ένταση του σεισμικού φαινομένου.
Όπως είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας θα πρέπει μέσα σε μία εβδομάδα να υπάρξει ένας μεγάλος μετασεισμός 5,7-5,8 Ρίχτερ για να περάσουμε στην κανονικότητα.
Σεισμός Ζάκυνθος: Ζημιές από τον κύριο σεισμό
Από την κύρια δόνηση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ένα μίνι τσουνάμι 20 εκατοστών, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί.
Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού.
Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.
Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Άγιος Κήρυκος έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικρές ζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.
Επίσης κατέρρευσε το καστρομονάστηρο του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.
Σεισμός Ζάκυνθος: Οι λόγοι που έκανα το νησί να άντεξε
Τους λόγους που η Ζάκυνθος άντεξε τα 6,5 Ρίχτερ ανέλυσαν οι επιστήμονες σε σύσκεψη στην Περιφέρεια, παρουσία τοπικών φορέων. “Το νησί μας άντεξε”, δήλωσε ο βουλευτής Σταύρος Κοντονής.
«Η Ζάκυνθος έχει θωρακισμένες κατασκευές, είτε είναι ιδιωτικές είτε δημόσιες», δήλωσε από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής.
«Ο σεισμός αντιμετωπίζεται με επιτυχία αν έχουμε αντισεισμικές κατασκευές υψηλού επίπεδου», τόνισε ο κ. Κοντονής αναφερόμενος στις κτιριακές υποδομές του νησιού για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «ήταν πολύ σημαντικό ότι έχουμε ελάχιστες ζημιές, δεν υπερβαίνουν τις 30, οι αναφορές στις υπηρεσίες για αυτοψίες και εκτιμήσεις πράγμα που δείχνει ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο».
Για την καθίζηση του λιμανιού του Αγίου Διονυσίου ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι «αντιμετωπίζεται από ειδικούς τεχνικούς του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας», ενώ «έχει αποκατασταθεί η καθημερινότητα και η εύρυθμη λειτουργία της ζωής των πολιτών».
Τέλος, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους πολίτες της Ζακύνθου:
«Ήταν άμεσο, λίγα λεπτά μετά το μεγάλο σεισμό επικοινώνησε μαζί μου ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και το πρωί της Παρασκευής (26.10.2018) είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδωσε την εντολή και έφτασαν κλιμάκια τεχνικών και υπηρεσιακών παραγόντων».