Ελλάδα

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Κλιμάκιο στη Ζάκυνθο για καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων στην Ζάκυνθο, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Μετά από τον ισχυρό σεισμό της 26ης Οκτωβρίου, κλιμάκιο μεταβαίνει στη Ζάκυνθο για την λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Αναλυτικότερα το δελτίο αναφέρει:

«Αμέσως μετά τον σφοδρό σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018, που σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου, κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μεταβαίνουν στην πληγείσα περιοχή.

Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων στην Ζάκυνθο, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Τα δεδομένα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο (μέσω κινητής τηλεφωνίας) στις εγκαταστάσεις του Γ.Ι. /ΕΑΑ στο Θησείο, για άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού.

Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο καιρό απαιτηθεί.

Το κλιμάκιο του Γ.Ι./ΕΑΑ θα ενημερώνει συνεχώς τα τοπικά ΜΜΕ και το κοινό στις πληγείσες περιοχές».

Αναμένεται μετασεισμός έως 5,8 Ρίχτερ

«Ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μετά το μεγάλο σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής τη Ζάκυνθο.

«Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, ανταπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο καθηγητής κ. Λέκκας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολούθως ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε», ενώ για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν και ο κύριος σεισμός.