Κόσμος

ΟΗΕ για Ροχίνγκια: Η “γενοκτονία” συνεχίζεται

ΟΗΕ για Ροχίνγκια: Στη Μιανμάρ «διαπράττεται γενοκτονία, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε ο Μαρζούκι Νταρούσμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ.

ΟΗΕ για Ροχίνγκια: Η “γενοκτονία” των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ συνεχίζεται, κατήγγειλε την Τετάρτη μιλώντας σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αποστολής έρευνας του ΟΗΕ, λίγο πριν παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεσή του, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος δυτικών κρατών, παρά την εναντίωση της Κίνας και της Ρωσίας.

Στη Μιανμάρ «διαπράττεται γενοκτονία, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε ο Μαρζούκι Νταρούσμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για την εξακρίβωση των γεγονότων στη Μιανμάρ.

Εξήγησε ότι με την εξαίρεση των φόνων, όλα τα άλλα χαρακτηριστικά αυτού του εγκλήματος σε μαζική κλίμακα – ο εξοστρακισμός και οι διακρίσεις σε βάρος μιας εθνοτικής ομάδας, η προσπάθεια παρεμπόδισης των γεννήσεων, ο εγκλεισμός των μειονοτικών σε στρατόπεδα -συνεχίζουν να είναι παρόντα.

«Η πρόθεση διάπραξης γενοκτονίας» των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια είναι κάτι που «μπορεί να διαπιστωθεί», τόνισε αργότερα ο ίδιος ενώπιον του ΣΑ, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει ότι συνεχίζεται η γενοκτονία κατά την παρουσίαση της έκθεσης του.

Ο Νταρούσμαν ζήτησε από το ΣΑ να αναλάβει δράση ώστε αυτοί που ευθύνονται για εγκλήματα σε βάρος των μειονοτικών να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Επανέλαβε, ακόμη, την έκκληση να εκδοθεί μια απόφαση που θα εγκαθιδρύει διεθνή νομικό μηχανισμό ώστε να γίνουν παραπομπές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή να ιδρυθεί ειδικό Διεθνές Δικαστήριο για τη Μιανμάρ.

Αλλά το 15μελές ΣΑ συνεχίζει να είναι διχασμένο ως προς το ενδεχόμενο αυτό.

Η Κίνα, κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου που διαθέτει δικαίωμα βέτο, έχει στενές σχέσεις με τις αρχές της χώρας.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ διαψεύδει την κατηγορία περί διάπραξης γενοκτονίας από τον στρατό, τα σώματα ασφαλείας και ομάδες πολιτών και διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξανά στο έδαφος της χώρας τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν κατά κύριο λόγο σε καταυλισμούς στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

Όμως οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιωματούχοι του ΟΗΕ θεωρούν ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τον επαναπατρισμό των προσφύγων.