Ελλάδα

Φωτιά Χαλκιδική: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για Σάρτη-Συκιά (pics&vids)

Φωτιά Χαλκιδική: Μαίνεται η φωτιά.

Φωτιά Χαλκιδική: Εκδηλώθηκε στις 05:40 και μαίνεται ακόμα ανεξέλεγκτη.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στο Πλατανίτσι, κατακαίγοντας πευκόφυτη περιοχή, ενώ το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και φτάνουν κατά διαστήματα τα 7 μποφόρ.

Πως εξελίσσεται το μέτωπο της φωτιάς

Λίγα λεπτά μετά μια το μεσημέρι της Πέμπτης και οι φλόγες της πυρκαγιάς εκτείνονται στα τρία χιλιόμετρα.

Η Πυροσβεστική έχει αυξήσει τις δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Στην επιχείρηση μετέχουν 148 πυροσβέστες με 59 υδροφόρα, 73 άτομα πεζοπόρο, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα (βυτιοφόρα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού), 4 αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, ενώ ένα βοηθητικό ελικόπτερο συντονίζει τα εναέρια μέσα.

Tο έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και φτάνουν κατά διαστήματα τα 7 μποφόρ.

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για την εκκένωση της Σάρτης

Η φωτιά κινείται παράλληλα προς τον οικισμό της Σάρτης, ενώ είναι εκτός ελέγχου λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, αλλά και των δυσκολιών που υπάρχουν στην περιοχή.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που βρίσκεται στο σημείο, δήλωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος για την εκκένωση του οικισμού.

Στο σημείο της Σάρτης επιχειρούν επιχειρούν τέσσερα αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα, δεκάδες οχήματα, υδροφόρες του δήμου, δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές, που προσπαθούν να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Κρίσιμη η κατάσταση

Για την πυρκαγιά συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά αποφύγαμε προς το παρόν την εκκένωση.

Υπάρχει έντονος άνεμος που αναμένουμε όμως, να κοπάσει νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που ο αέρας γυρίσει, ώστε να εκκενωθεί ο οικισμός με σκάφη και πλοία», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν ορισμένες κατοικίες που βρίσκονται σε πιο ορεινές περιοχές, ενώ ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Τα σχολεία εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί

Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί από νωρίς το πρωί, ενώ όλοι οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί ότι εάν χρειαστεί εκκένωση, θα πρέπει να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού και να απομακρυνθούν με πλοιάρια δια θαλάσσης.

« Όλα επαφίενται στους ανέμους, περιμένουμε να πέσουν για να διευκολυνθεί η κατάσβεση» ανέφερε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μιχάλης Σπανός, σημειώνοντας ότι 20 κάτοικοι του οικισμού Κάμπος απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική, το μέτρο ελήφθη λόγω των πυκνών καπνών που είχαν σκεπάσει την περιοχή.

Πνιγμένη στον καπνό η Σάρτη

Προς το παρόν, η Σάρτη είναι πνιγμένη στον καπνό, οι κάτοικοι βρίσκονται στον δρόμο και παρακολουθούν την εξέλιξη της φωτιάς.

Μετά από μερικές ώρες διακοπής της ηλεκτροδότησης, αποκαταστάθηκε το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, εικάζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από την πτώση ενός δέντρου πάνω σε στύλο της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας, οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή της Σιθωνίας το πρωί έφταναν τα 8 ακόμη και 9 μποφόρ και αναμένεται να εξασθενίσουν σταδιακά από το απόγευμα.

«Μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς»

Το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει η διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή, όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM” ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, πνέουν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη […], Υπάρχει μία ετοιμότητα, το Κοινοτικό Κατάστημα είναι ανοιχτό, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο και αυτό, είναι το μεγάλο μειονέκτημά μας. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας» ανέφερε.

Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας εκτίμησε ότι χωρίς ρεύμα σύντομα ενδέχεται να διακοπεί και το νερό και σημείωσε: «εκκενώσεις μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει αν και με την αστυνομία είπαμε να ενημερώσουμε όσους βρίσκονται πάνω από το επαρχιακό κύκλωμα της Σάρτης, ώστε να απομακρυνθούν».

Απομακρύνονται κάτοικοι από σπίτια κοντά στο λιμάνι του χωριού – Συνεχίζεται η επιχείρηση για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς

Στην ακτή Αχλάδα, στο λιμάνι του οικισμού της Σάρτης, έχει φτάσει ένα μέτωπο της πυρκαγιάς, που κατακαίει από το πρωί πευκώδεις εκτάσεις στη χερσόνησο Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Γιόβας, συντόνισαν πριν από λίγο την οργανωμένη απομάκρυνση λιγοστών κατοίκων που βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς η φωτιά είχε φτάσει γύρω από τα σπίτια τους.

«Αν παραστεί ανάγκη είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκκένωση της Σάρτης, δεν πρόκειται να αφήσουμε να κινδυνεύσει κανείς», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο μεταξύ, πυροσβεστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μεγάλη επίγεια δύναμη, συνεχίζει το έργο της κατάσβεσης, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τη Σάρτη με τη Βουρβουρού, στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο