Πολιτική

Χαρίτσης: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές επιτρέπουν να συναντηθούν δυνάμεις που ξεπερνούν τα κομματικά όρια

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές με την απλή αναλογική παρέχουν την ευκαιρία δημιουργίας «συνθέσεων και νέων συναινέσεων».

Την άποψη ότι οι δυνάμεις με τις οποίες φιλοδοξεί να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να έχουν ταυτόσημες απόψεις σε ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής όπως το Μακεδονικό και το προσφυγικό, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας σε εκδήλωση της δημοτικής παράταξης του Παλαιού Φαλήρου «Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση», παρουσία του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές με την απλή αναλογική παρέχουν την ευκαιρία δημιουργίας «συνθέσεων και νέων συναινέσεων» γιατί «δίνουν τη δυνατότητα να συναντηθούν δυνάμεις που ξεπερνούν τα υφιστάμενα κομματικά όρια».

«Αυτό όμως» πρόσθεσε ο υπουργός «δεν πρέπει να γίνει μόνο με συμφωνίες κορυφής μεταξύ κεντρικών αυτοδιοικητικών παραγόντων και μόνο για να αθροίσουμε εκλογικές δυνάμεις.Ο στόχος μας πρέπει να είναι να καταλήξουμε σε σχήματα που θα δημιουργήσουν μια τέτοια δυναμική που θα υπερβαίνει τα υφιστάμενα σχήματα και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια ειλικρινής συζήτηση στη βάση σαφών προγραμματικών θέσεων».

Επισήμανε ότι όπως στην κεντρική πολιτική σκηνή έτσι και στις δημοτικές εκλογές συγκρούονται δύο κόσμοι:

«Από τη μία η λογική της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και της αντιμετώπισης των βασικών προβλημάτων των ΟΤΑ όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση και από την άλλη μια λογική περαιτέρω οικονομικής και στελεχιακής συρρίκνωσης και εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

Εκτενή αναφορά έγινε από τον κ. Χαρίτση στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τονίζοντας ότι επιχειρεί να βάλει τέλος στον τρόπο συγκρότησης της αυτοδιοίκησης τις τελευταίες δεκαετίες ως κακέκτυπου της κεντρικής διοίκησης.

Υποστήριξε ότι «τελειώνει ένα μέχρι πρότινος καλπονοθευτικό σύστημα στο οποίο η εκάστοτε δημοτική αρχή είχε τη δυνατότητα να έχει μεγάλη πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια χωρίς αυτή να αντανακλάται πάντα και στη δύναμή της στην τοπική κοινωνία» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον «η λαϊκή βούληση θα αποτυπώνεται με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα έκφρασης των δυνάμεων που μέχρι σήμερα βρίσκονταν εκτός συμμετοχής και εκπροσώπησης».