Περικοπές συντάξεων 2019: Η μη περικοπή των συντάξεων, είναι ένα από τα βασικότερα στοιχήματα της κυβέρνησης, αφού γίνεται μια προσπάθεια να “σωθεί” τουλάχιστον αυτό το στρώμα της κοινωνίας, από τα πολλά που θα… πληγούν από τον προϋπολογισμό του 2019.
Έτσι, μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να πανηγυρίζει πως οι θεσμοί δέχτηκαν τις προτάσεις του προϋπολογισμού και τον ενέκριναν στο σύνολο του, όμως η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.
Η αλήθεια όμως είναι κάπου στην μέση. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί ακόμα και σίγουρα δεν έχουν ανακοινωθεί, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις υπόλοιπες χώρες που έχουν καταθέσει τα προσχέδια του προϋπολογισμού τους. Οι πρώτες εισηγήσεις αναμένεται να διατυπωθούν στα τέλη Νοεμβρίου προετοιμάζοντας το έδαφος για τις τελικές ανακοινώσεις οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα ληφθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.
Αυτό συνέβη διότι η Κομισιόν, έδειξε το “πράσινο” φως χωρίς αστερίσκους στον προϋπολογισμό της Ελλάδας, σε αντίθεση με άλλα κράτη όπως: Ιταλία, Γαλλία, Σλοβενία, Πορτογαλία και Βέλγιο, όπου ζήτησε πρόσθετα στοιχεία.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης για το 2019, έχει παραδοθεί στην Κομισιόν και μεταξύ άλλων, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό χώρο, ύψους 1,1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση μέρους των αντιμέτρων.
Ωστόσο, το μέλλον των συντάξεων είναι αποκλειστικά στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το ΔΝΤ στην πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, έριξε το μπαλάκι στην Ευρώπη.
Το “πρόβλημα” για τις επιδιώξεις της Ελλάδας είναι πως θα πρέπει να πειστούν οι “σκληροί” της Ευρωζώνης πως η κίνηση αυτή δεν είναι αντίθετη με την πορεία των μεταρρυθμίσεων της χώρας και πως η Ελλάδα δεν άρχισε ξαφνικά να εκτρέπεται από τα συμφωνηθέντα. Μια τέτοια διαπίστωση είναι απαγορευτική για την χώρα και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το μεταμνημονιακό τοπίο.
Η λύση που δείχνει να προκρίνεται αντί για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, είναι αυτή της αναστολής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να έχει πειστεί πως υπάρχει το δημοσιονομικό κενό που θα επιτρέψει την μη εφαρμογή του μέτρου, όμως θέλει να δημιουργήσει μια δικλείδα ασφαλείας, η οποία θα εξυπηρετήσει όλα τα μέτωπα.
Από την μια της δίνει την δυνατότητα να βγάλει προς τα έξω το γεγονός πως δεν είναι προσκολλημένη αποκλειστικά στην ευημερία των αριθμών και να δώσει και ένα μήνυμα στις υπόλοιπες χώρες πως όσο συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και δουλεύουν μαζί με την Κομισιόν, υπάρχει κοινός τόπος για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Επίσης θέλει να δώσει τον αέρα που χρειάζεται η κυβέρνηση της Ελλάδας για να εφαρμόσει την πολιτική της, επιβραβεύοντας την μέχρι στιγμής προσπάθεια της χώρας.
Τσίπρας για συντάξεις: Χωρίς περικοπές μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας
Τη μη περικοπή των συντάξεων προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν.
Κατά την τυπική παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο εξωτερικών, απευθυνόμενος στον απελθόντα υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο πρωθυπουργός είπε:
«Φεύγεις σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική», «μια ημέρα χαράς», όπως είπε, «διότι όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με τους γείτονες μας (σ.σ.της πΓΔΜ) που ανοίγει μια προοπτική ευημερίας και ειρήνευσης στην περιοχή μας αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό».
Στις 20/10/18, έγινε ένα ακόμη βήμα που δείχνει και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό αίτημα για την μη περικοπή των συντάξεων.
Στην «πρώτη ανάγνωση» των προσχεδίων προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου δεν ζητήθηκε καμία περαιτέρω διευκρίνιση για τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού και βεβαίως την πρόθεση της Ελλάδας να μην περικόψει την προσωπική διαφορά στις παλιές συντάξεις για το 2019 και παράλληλα να εφαρμόσει από τον επόμενο χρόνο ένα πακέτο ελαφρύνσεων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ.