Κόσμος

Ψηφοφορία Σκόπια: Διαβεβαιώσεις για τη “Μακεδονική” ταυτότητα ζητούν οι “8”

Ψηφοφορία Σκόπια: Ο Ζόραν Ζάεφ, είναι έτοιμος, να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση και ιδίως με τους 8 βουλευτές που τον υποστήριξαν στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Ψηφοφορία Σκόπια: Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε έτοιμος, να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση και ιδίως με τους 8 βουλευτές που τον υποστήριξαν στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την έναρξη των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ζάεφ, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα είναι έτοιμο το προσχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Διαβεβαίωσε πως το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα πληροί τις προϋποθέσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα πάει στη Βουλή και στη συνέχεια θα συζητηθεί με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το MIA, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε:

«Θεωρώ πως μπορούμε να το κάνουμε σε 15 ημέρες. Θεωρώ πως μπορούμε να συντονιστούμε και περιμένουμε πως η πλειοψηφία μας θα αυξηθεί στα ερχόμενα στάδια.

Καθώς προχωρά η διαδικασία, θα δούμε πως δεν υπάρχει τίποτα επίπονο ή επιζήμιο σε αυτούς τους νόμους, θα λειτουργήσουν ενωτικά και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της χώρας».

Σχετικά με τους όρους που θα θέσουν οι “8” είπε, πως εξέτασε προσεκτικά τα τέσσερα θέματα που έχουν εγείρει.

«Το ένα είναι η επιβεβαίωση της ‘’Μακεδονικής’’ ταυτότητας, το δεύτερο είναι η εκτέλεση (σ.σ. της Συμφωνίας), κάτι που αναφέρεται σαφώς στην ίδια τη Συμφωνία», είπε και αναφέρθηκε στην ανάγκη τους «να συνδέεται ξεκάθαρα η αλλαγή του ονόματος με την διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.».

Το επόμενο ζητούμενο είναι τώρα, να εξασφαλιστούν προστατευτικές δικλείδες σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν καταφέρει να επικυρώσει τη συμφωνία ή βάζει εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σε τέτοια περίπτωση ζητούν η συνταγματική αναθεώρηση να θεωρείται άκυρη.

Ο Ζόραν Ζάεφ, είπε, επίσης, πως πιστεύει, ότι ο αριθμός των βουλευτών που θα τον στηρίξει θα αυξηθεί.

Κάλεσε, ακόμη, για συμμετοχή όλων των πλευρών στις διαδικασίες της αναθεώρησης, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας, και ζήτησε να ενωθούν όλες οι δυνάμεις ώστε να γραφτεί μία νέα σελίδα για την πΓΔΜ.