Φωτιά Μάτι: Καταθέσεις για όλα όσα έγιναν στην περιοχή της Κινέτας που καιγόταν ήδη πριν ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική έλαβαν οι Εισαγγελείς.
Οι καταθέσεις μαρτύρων από την Κινέτα φαίνεται να καταδεικνύουν καλύτερο συντονισμό των αρμοδίων και ειδικά της Αστυνομίας.
Περιγράφουν ωστόσο μία επιχείρηση εκκένωσης απειλούμενων περιοχών που διήρκησε δύο με τρεις ώρες και ενώ η φωτιά κατέβαινε από τα Γεράνεια Όρη με πορεία προς τους οικισμούς.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έλαβαν οι τρεις Εισαγγελείς για την Κινέτα, υπήρξε άμεση εκτίμηση της κατάστασης και ταχύτατη κινητοποίηση των αρμοδίων προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από την τεράστιας έντασης φωτιά που κατέβαινε απειλητική από τα Γεράνεια Όρη.
Όπως κατέθεσε αστυνομικός στην Διεύθυνση Δυτικής Αττικής:
“Ενώ η φωτιά βρισκόταν στα Γεράνεια Όρη και εκτιμώντας την κατάσταση του ανέμου που “έφθασε τα 11 μποφώρ” διετάχθη η ταχεία αποχώρηση των κατοίκων από τα σπίτια τους”.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα οι περιοχές που τέθηκαν στο σχέδιο εκκένωσης ήταν αυτές στο Πανόραμα 1,2 και 3 καθώς και της Γαλήνης.
Κατά τον αστυνομικό η επιχείρηση διήρκησε 2 με 3 ώρες με μία δύναμη 20-25 άνδρες καθώς και δύο ομάδες ΔΙΑΣ που είχαν σταλεί από την ΓΑΔΑ για ενίσχυση.
“Οι αστυνομικοί -είπε ο μάρτυρας- πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ενημερώνοντας τους κατοίκους για τον άμεσο επερχόμενο κίνδυνο και την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσής τους.
Όποιοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τους βοηθούσαν”.
Μάλιστα ο αστυνομικός τόνισε ότι περίπου 15-20 λεπτά μετά την εκκένωση του οικισμού Πανόραμα η φωτιά μπήκε στα σπίτια.
Από την κατάθεση του προέδρου του τοπικού συντονιστικού οργάνου, κατοίκου Μεγάρων, αντιστράτηγου ε.α, προκύπτει ότι:
H ένταση της φωτιάς ήταν τόσο μεγάλη που το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να εκκενώσουν περιοχές.
Και ο μάρτυρας αυτός υποστηρίζει ότι ενημέρωσε αμέσως τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας μόλις έμαθε στις 12 το μεσημέρι για την φωτιά.
Αμέσως μόλις άλλαξε η κατεύθυνση της φωτιάς, γύρω στις 13.30 , έδωσαν εντολή εκκένωσης.
“Η αστυνομία περνούσε από τα σπίτια και έδινε οδηγίες εκκένωσης με περιπολικά και ενημέρωναν τον κόσμο με μεγάφωνα που είχαν τα περιπολικά.
Πολίτες απομακρύνθηκαν ακόμη και με πίεση από τους αστυνομικούς, σε κάποιες περιπτώσεις”.
Ενώπιον των εισαγγελέων ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος απουσίαζε και επέστρεψε την επόμενη της τραγωδίας στο Μάτι, υποστήριξε πως για την διάσωση κατοίκων απόλυτη ευθύνη και αρμοδιότητα έχει η Πυροσβεστική.
Ο κ. Φιλίππου κατέθεσε επίσης ότι η πληροφόρηση που είχε ήταν πως το φαινόμενο στο Μάτι δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί εξαιτίας της σφοδρότητας και της ταχύτητας της φωτιάς.
Ο μάρτυρας προσκόμισε την έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Από εκεί προκύπτει ότι η ταχύτητα των ανέμων στην συγκεκριμένη περιοχή και την έκθεση του ΕΚΠΑ του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος που “αναφέρει 5 επιστημονικούς λόγους για τους οποίους αποφαίνεται ότι η πυρκαγιά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί”.