Video

Ara Guler: Πέθανε ο θρυλικός φωτογράφος της Κωνσταντινούπολης

Ara Guler: Ο θρυλικός τούρκος φωτογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Ένας από τους πλέον θρυλικούς φωτογράφους της Κωνσταντινούπολης, ο Αρά Γκιουλέρ (Ara Güler) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Υπέστη καρδιακή προσβολή και τελικά έχασε τη μάχη.

Του είχαν δώσει το προσωνύμιο «το μάτι της Πόλης» καθώς με το φακό του προσπαθούσε να αποτυπώσει όλα τα πρόσωπα της Κωνσταντινούπολης μέσα από τα πρόσωπα των καθημερινών ανθρώπων.

Ara Güler: Με τα ασπρόμαυρα πορτρέτα του και λήψεις από τον Βόσπορο με τους Τούρκους ψαράδες ο Γκιουλέρ κατάφερε να πει πολλές ιστορίες από την Κωνσταντινούπολη.

Οι μελαγχολικές εικόνες του δεν παραπέμπουν στο μεγαλείο της πρωτεύουσας των παλαιών αυτοκρατοριών, αλλά στην πόλη που ο ίδιος βίωσε και αγάπησε.

Οι τρούλοι και οι μιναρέδες διαγράφονται σε σκοτεινούς ορίζοντες που συχνά μαζί με τη θάλασσα, τις γέφυρες, τις αποβάθρες, τα πολύπλοκα δρομάκια και τις κεντρικές αρτηρίες, πλαισιώνουν το κύριο θέμα του: τους ανθρώπους που μοχθούν, προσεύχονται, διασκεδάζουν, ξαποσταίνουν.

Ara Güler: Ο ίδιος θεωρώντας το έργο του ζωντανή ιστορία, είχε αναφέρει:

«Το να είσαι κάτοικος της Κωνσταντινούπολης είναι ένας τρόπος ζωής. Γιατί η Κωνσταντινούπολη υπήρξε το κέντρο και το χωνευτήρι τριών αληθινών αυτοκρατοριών. Δεν μοιάζει με καμία άλλη πόλη του κόσμου. Είναι κρίμα που οι νεότερες γενιές δεν μπορούν να νιώσουν αυτόν τον τρόπο ζωής που έχει χαθεί».

Φοίτησε στο περίφημο και ιστορικό Αρμενικό Σχολείο Γκετροναγκάν (που ιδρύθηκε το 1886 και λειτουργεί μέχρι σήμερα στο Καράκιοϊ, κάτω από το Γαλατά), ενώ αργότερα ασχολήθηκε με το σινεμά.

Ωστόσο, εγκατέλειψε την 7η Τέχνη για τη δημοσιογραφία, και το 1950 προσλήφθηκε ως φωτορεπόρτερ στην εφημερίδα Yeni İstanbul. Παράλληλα σπούδασε Οικονομικά και άρχισε να δουλεύει στην Hürriyet.

Εκτός από τα τουρκικά μέσα είχε συνεργασία και με διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως τα Paris Match, Stern, Sunday Times. Μέχρι που γνώρισε τον φωτογράφο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν και τον στρατολόγησε στο φωτογραφικό πρακτορείο Magnum.

Δουλειές του έχουν δημοσιευτεί στο Time, Life, Horizon, Newsweek. Είχε ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη και είχε φωτογραφίσει από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, την Ίντιρα Γκάντι και τη Μαρία Κάλλας μέχρι τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, τον Σαλβαντόρ Νταλί και τον Πάμπλο Πικάσο.

Το 1999 του απονεμήθηκε στην Τουρκία ο τίτλος του «Φωτογράφου του αιώνα», ενώ στις 16 Αυγούστου 2018, ανήμερα των γενεθλίων του, εγκαινιάστηκε το μουσείο που φέρει το όνομά του.

Πρόκειται για το πρώτο μουσείο στην Τουρκία που είναι αφιερωμένο σε έναν καλλιτέχνη και περιλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο, πίνακες ζωγραφικής, αντικείμενα και βιβλία από το τεράστιο αρχείο του Γκουλέρ (ο ίδιος, σε συνέντευξή του το 2012 είχε πει πως έχει σχεδόν δύο εκατομμύρια φωτογραφίες).