Κόσμος

Σκοπιανό: “Ζορίζεται” ο Ζάεφ – Ακόμα ψάχνει την πλειοψηφία στη Βουλή

Σκοπιανό: Ο Ζάεφ αναζητά πυρετωδώς τον "μαγικό" αριθμό των "80" προκειμένου να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα και να θέσει σε ισχύ τη "Συμφωνία των Πρεσπών".

Σκοπιανό: Στενεύουν τα περιθώρια για τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς η κρίσιμη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ ξεκινά σήμερα (15/10/2018) στη Βουλή της χώρας, και όπως όλα δείχνουν ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν έχει εξασφαλίζει ακόμα τους βουλευτές που απαιτούνται για την πλειοψηφία των 2/3.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και το πρακτορείο Mia των Σκοπίων, δίνει τίτλο σε θέμα του: «Η πλειοψηφία των 2/3 αβέβαιη».

Να σημειώσουμε, ότι ο Ζάεφ γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν  η Συνταγματική Αναθεώρηση (η οποία προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών) δεν περάσει, θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές.

Στους ρυθμούς εκλογών η αντιπολίτευση

Για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προετοιμάζεται ήδη το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, το VMRO. Ο Ζάεφ, χρειάζεται δικούς του βουλευτές για να εξασφαλίσει τις 80 ψήφους προκειμένου να περάσουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλά όπως υποστηρίζει το ίδιο το VMRO κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης.

Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Ζόραν Ζάεφ: Δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές από αυτή των Πρεσπών

«Ιστορική στιγμή» και «πηγή σταθερότητας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη» χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές από αυτήν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην περιοχή και την Ευρώπη, μια ευκαιρία να σημειώσουμε μια ιστορική επιτυχία που θα αποτελέσει σοβαρή επένδυση για το μέλλον».