Κόσμος

Συρία: Παρά τον πόλεμο οι αγρότες συνεχίζουν να φτιάχνουν το παραδοσιακό πετιμέζι από σταφύλια

Σύμφωνα με τους αγρότες στη Συρία, για να φτιαχτεί το πετιμέζι προηγείται μία αργή, όμορφη τελετουργία.

Στη νότια Συρία οι αγρότες παρά τον πόλεμο συνεχίζουν να το φτιάχνουν το παραδοσιακό πετιμέζι.

Αγρότες στην επαρχία Σουέιντα, στη νότια Συρία, καλωσορίζουν κάθε χρόνο αυτήν την εποχή τη συγκομιδή των σταφυλιών.

Το πετιμέζι που φτιάχνεται από συμπιεσμένο σταφύλι είναι γνωστό στην περιοχή εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως πριν από το μέλι.

Το μαύρο παχύρευστο γλυκό σιρόπι είναι εξαιρετικά υγιεινό και βοηθά στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

Είναι πλούσιο σε φυσικά συστατικά όπως ο σίδηρος και το κάλιο.

Κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, όταν τα σταφύλια έχουν ωριμάσει και γλυκάνει, οι αγρότες θα επιλέξουν τα κατάλληλα για να παρασκευάσουν το πετιμέζι.

Το πετιμέζι το αργότερα θα βρίσκεται στα τραπέζια πολλών νοικοκυριών της χώρας.

Σύμφωνα με τους αγρότες, η παραγωγή πετιμεζιού είναι μία αργή, όμορφη τελετουργία.

Νέοι άντρες και γυναίκες βοηθούν τις οικογένειές τους στη διαδικασία της συγκομιδής.

Στη συνέχεια μεταφέρουν τα σταφύλια στο πατητήρι όπου τα σταφύλια πιέζονται και βγάζουν χυμό, ο οποίος αργότερα θα μετατραπεί σε πετιμέζι.

Η παρασκευή πετιμεζιού γίνεται εδώ και αιώνες και κάθε οικογένεια κληρονομεί τα μυστικά από τους προγόνους της.

Παρά τον επταετή πόλεμο που μαστίζει τη Συρία με αποτέλεσμα οι τιμές των τροφίμων να εκτοξευθούν, οι αγρότες συνεχίζουν να διατηρούν ζωντανή την παράδοση.

Η παρασκευή πετιμεζιού στη Σουέιντα είναι μία χαρούμενη ετήσια παράδοση.

Τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι περνούν ολόκληρες νύχτες για την προετοιμασία, μιλώντας, τρώγοντας και λέγοντας ιστορίες από τα παλιά.

Το πετιμέζι είναι βασικό στοιχείο της διατροφής των κατοίκων της Σουέιντα.

Οι άνθρωποι εκεί το χρησιμοποιούν ως γλυκαντικό, καθώς και ως ξεχωριστό πιάτο μαζί με ταχίνι χάρη στα γνωστά οφέλη του για την υγεία.