Ο Πάστορας Μπράνσον ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμού και του είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα
Ωστόσο η απόφαση αυτή ήρθη από το τουρκικό δικαστήριο.
Την είδηση μετέδωσε το Associated Press.
Όπως αναφέρουν τουρκικά Μέσα, σε περίπτωση που η εισαγγελική εισήγηση γίνει δεκτή, ο πάστορας θα μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο 50χρονος Μπράνσον απέρριψε εκ νέου τις κατηγορίες και δήλωσε προς το δικαστήριο:
«Είμαι αθώος. Αγαπώ τον Ιησού, αγαπώ την Τουρκία».
Η συνεδρίαση του δικαστηρίου βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11:00 (ώρα Ελλάδας) στο δικαστήριο της πόλης Αλιάγα, βόρεια της Σμύρνης στη δυτική Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, το δικαστήριο είχε αρνηθεί σε όλες τις περιπτώσεις να απελευθερώσει τον πάστορα.
Όμως οι οικείοι του και η αμερικανική κυβέρνηση διακατέχονταν από αισιοδοξία ενόψει της σημερινής συνεδρίασης.
Η διπλωματική κρίση που τροφοδοτήθηκε από την υπόθεση Μπράνσον μεταξύ των δύο συμμάχων στο NATO προκάλεσε την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.
Παράλληλα εξέθεσε την ευπάθεια της τουρκικής οικονομίας.
Στον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος ηγείτο μίας μικρής προτεσταντικής εκκλησίας στη Σμύρνη, είχε επιβληθεί στα τέλη του Ιουλίου κατ’ οίκον περιορισμός.
Μετά την προφυλάκισή του για ενάμιση χρόνο, καθώς διώκεται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» και «κατασκοπεία».
H ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ
“Working very hard on Pastor Brunson!”
“Δουλέψαμε πολύ σκληρά για την υπόθεση του Πάστορα Μπράνσον”
Τι είχε προηγηθεί στην υπόθεση του Πάστορα Μπράνσον
Ο Αμερικανός ευαγγελικός πάστορας Άντριου Μπράνσον, αρχικά φυλακίσθηκε και στη συνέχεια του επέβαλαν κατ’ οίκον περιορισμό.
Η υπόθεση του βρισκόταν στο επίκεντρο της διπλωματικής κρίσης στη σχέση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, το δικαστήριο αρνήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις να απελευθερώσει τον πάστορα.
Όμως οι οικείοι του και η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζουν να διακατέχονται από αισιοδοξία ενόψει της σημερινής συνεδρίασης.
Στον πάστορα Μπράνσον επιβλήθηκε στα τέλη του Ιουλίου κατ’ οίκον περιορισμός, μετά την προφυλάκισή του για ενάμιση χρόνο.
Του είχε ασκηθεί δίωξη για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και για «κατασκοπεία». Ο ιερωμένος απορρίπτει συλλήβδην το κατηγορητήριο.
Την υπόθεσή του παρακολουθούσαν στενά οι Αμερικανοί συντηρητικοί χριστιανοί και σημαντική μερίδα της εκλογικής βάσης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον Μπράνσον έναν «έξοχο χριστιανό πάστορα» και έναν «πατριώτη» που κρατείται, αναίτια κατ’ αυτόν, «όμηρος».
Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ευαγγελικός χριστιανός όπως και ο Μπράνσον, έχει επίσης αναφερθεί επανειλημμένα στον πάστορα δημόσια.
Όταν το δικαστήριο αρνήθηκε να απελευθερώσει τον πάστορα στην προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, τον Ιούλιο, η Ουάσινγκτον ανέβασε κατακόρυφα τον τόνο και επέβαλε σειρά κυρώσεων στην Τουρκία.
Τη 10η Αυγούστου ιδίως, η Ουάσινγκτον διπλασίασε τους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Τουρκία, μέτρο το οποίο η Άγκυρα ανταπέδωσε αμέσως, παίρνοντας μέτρα ισόποσης αξίας.