Πολιτική… τρικυμία έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις που έκανε ο Πάνος Καμμένος περί plan b για το Σκοπιανό.
«Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη συμφωνία», διαμηνύει το Μαξίμου.
Ωστόσο οι αντιδράσεις ήταν έντονες από την αντιπολίτευση, με τη ΝΔ να φέρνει το θέμα στη Βουλή.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από κυβερνητικής πλευράς, με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να χαρακτηρίζει την πρόταση Καμμένου “λάθος από κάθε άποψη”.
Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Παππάς συμφώνησαν λέγοντας ότι “οι υπουργοί πρέπει να μιλάνε μετρημένα”.
Ο Πάνος Καμμένος προκάλεσε αντιδράσεις και με τις δηλώσεις του στους Αμερικανούς, στους οποίους πρότεινε βάσεις σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.
«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη», είπε ο κ. Καμμένος.
«Ο Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό». Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον «News24/7».
Κατά τον Νίκο Ξυδάκη, οι προτάσεις Καμμένου «ξεπερνούν το χρονικό ορίζοντα οποιασδήποτε θητείας αιρετού. Εκπνέει η κοινοβουλευτική περίοδος υπάρχει πίεση και άγχος. Το πράγμα γίνεται δύσκολο όταν αυτό το άγχος οδηγεί σε συμπεριφορές που φτάνουν στα όρια έλλειψης θεσμικής κομψότητας. Ο κ. Καμμένος παρενέβη σε θέματα που είναι ευθύνη του πρωθυπουργού. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του για να σας πω τι θέλει να κάνει. Έχει διαμηνυθεί από τον Πρωθυπουργό ότι μπορεί να βρεθεί πλειοψηφία στη Βουλή για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και για να συνεχίσει η κυβέρνηση.
Αντίδραση και από τον Γιώργο Κυρίτση στις δηλώσεις Καμμένου
«Είναι ένα πρόβλημα. Δεν είναι αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να το θέσει ως αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος στον αρχηγό του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου. Η εξωτερική πολιτική είναι θέμα του πρωθυπουργού, είναι λίγο σπασμωδικές οι ενέργειες αυτές» είπε ο κ. Γιώργος Κυρίτσης.
Μιλώντας ειδικά για την πρόταση δημιουργίας αμερικανικών βάσεων σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «δεν είναι σχεδιασμός της κυβέρνησης, ούτε συμφωνει ο ΣΥΡΙΖΑ με μια τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων, άρα δεν υπάρχει περίπτωση από την παρούσα κυβέρνηση να δρομολογηθούν τέτοιες εξελίξεις».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί μια μια λογική στη βάση της οποίας η Ελλάδα να γίνει ορμητήριο των ΗΠΑ για τις επιδιώξεις τους στην περιοχή» πρόσθεσε.
«Σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξή τους στο RealFM αν και πρόσθεσε ότι «δεν είναι περίεργο, δείτε Γερμανία με Μέρκελ και Ζέεχοφερ και Αγγλία με την Μέι και τον Τζόσον, απλά είναι ενοχλητικό».
Κατά τον κ. Κυρίτση «δεν αλλάζει ουσιωδώς η πολιτική που ασκείται. Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να φτάσει στη συνταγματική προθεσμία για να υλοποιήσει κομμάτια του προγράμματός της, ο δεύτερος στόχος είναι να φτάσουν στη δικαιοσύνη μια σειρά από σκάνδαλα. Υποθέτω ότι ο κ. Καμμένος δεν αφίσταται του στόχου αυτού».
Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη αντέδρασε στις δηλώσεις Καμμένου λέγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής πως «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες Βάσεις. Η Ελλάδα δεν θα γίνει προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ».
Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στο εναλλακτικό σχέδιο Καμμένου
«Η εικόνα ενός αδύναμου πρωθυπουργού που δεν μπορεί ή δεν θέλει να ελέγξει τον υπουργό Άμυνας είναι απλά θλιβερή», δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
«O συνεταιρισμός Τσίπρα – Καμμένου βλάπτει τη χώρα, την αξιοπιστία της και τα εθνικά της συμφέροντα. Είναι κατάντια, να φύγουν τώρα» αναφέρει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της.
«Ανεξάρτητα από το plan Β του Π. Καμμένου για το Σκοπιανό, η μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, είναι το plan A σύσσωμης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γι’ αυτό και υλοποιείται ήδη, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.
«Για να μη χάσουμε εντελώς τη λογική μας, η πρόταση του κ. Καμμένου για τρεις νέες βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας -γιατί αλήθεια μόνο τρεις και όχι έξι ή εννιά;- δεν είναι σωστή ή λάθος, είναι απλώς γελοία», σημειώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
«Η εξωτερική πολιτική δεν σηκώνει πειράματα και όταν γίνεται με αυθαίρετες δηλώσεις υπουργών σε δημοσιογράφους, η χώρα εκτίθεται ανεπανόρθωτα», αναφέρει η Ένωση Κεντρώων.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει τίποτα για Plan B
Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται πως αγνοεί τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος περί εναλλακτικού σχεδίου λύσης για το μακεδονικό ζήτημα.
Εκπρόσωπος της πρεσβείας με τον οποίο επικοινώνησε η “Εφημερίδα των Συντακτών” συντάσσεται με την κυβέρνηση, εκφράζοντας την υποστήριξή της στη Συμφωνία των Πρεσπών.
“Στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αμέσως μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια, εκφράσαμε τη δυνατή μας υποστήριξη για τις συνεχιζόμενες δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα, για να επικυρωθεί η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, και στη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας [της Ελλάδας], ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι για την επίλυση αυτής της παρατεταμένης διαμάχης απαιτείται πολιτικό θάρρος και συμβιβασμός και τελικά θα ισχυροποιήσει την περιφερειακή ασφάλεια και τη συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ” αναφέρει στη δήλωση του που παραχωρήθηκε στην ΕΦΣΥΝ.
Για το θέμα που ανέκυψε με τις βάσεις, η δήλωση του εκπροσώπου στην ΕΦΣΥΝ, έχει ως εξής: «Σχετικά με τις βάσεις: Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της αμυντικής μας σχέσης, προσδοκούμε στη συνέχιση αυτής της συζήτησης. Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, είμαστε πάντα ανοιχτοί να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για το πώς θα τοποθετήσουμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Και θα λάβουμε τις αποφάσεις μαζί».