Τις διεθνείς αγορές φαίνεται ότι ακολουθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού η κρίση των προηγούμενων ημερών συνεχίζεται μετά και την χθεσινή πανωλεθρία στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, για το ελληνικό χρηματιστήριο ο γενικός δείκτης άνοιξε με πτώση 2% στις 610 μονάδες.
Στo κόκκινο και οι τραπεζικές μετοχές με την πτώση που φτάνει έως το 4%.
Πού οφείλεται το “μίνι” Κραχ στη Wall Street
Μεγάλες αναταραχές έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες σε όλα τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο μετά την μεγάλες απώλειες στη Wall Street το βράδυ της Τετάρτης.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 831,83 μονάδες έχοντας απώλειες 3,15%.
Η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών αποδόθηκε κυρίως στις ανησυχίες για το υψηλότερο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ.
Η άνοδος των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και τα οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ εγείρουν ανησυχίες πως η Fed μπορεί να επιταχύνει την άνοδο των επιτοκίων.
«Στην πραγματικότητα, είναι μια διόρθωση που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά στ’ αλήθεια διαφωνώ με αυτό που κάνει η Fed», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν από μια προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. «Νομίζω (…) ότι η Fed κάνει λάθος. Νομίζω ότι έχει τρελαθεί», είπε, αναφερόμενος στην αναγγελία της ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Να σημειωθεί, ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ σπάνια αναφέρονται σε αποφάσεις της Fed δημοσίως, γιατί : η ανεξαρτησία της θεωρείται κρίσιμη για την οικονομική σταθερότητα. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να νοιάζεται ιδιαίτερα.
«Βουτιά» και στην Ασία
Σημαντική πτώση των δεικτών καταγράφηκε κατά τις πρώτες συναλλαγές μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στο Τόκιο, που μοιάζει να ακολουθεί κατά πόδας την τάση στη Wall Street.
Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Nikkei κατέγραφε πτώση 765,04 μονάδων (–3,25%), στις 22.741,00 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχωρούσε κατά 56,67 μονάδες (-3,21%), στις 1.707,19.
Moody’ s: Η Ελλάδα είναι ευάλωτη σε “ατυχήματα”
Εξαιρετικά υψηλό «δείκτη ευαισθησίας» στον κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων εμφανίζει η Ελλάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει στήριξη στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος πλήττεται από τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτό αναφέρει η Moody’ s σε χθεσινή της έκθεση, υπερτονίζοντας τα τρία βασικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες.
Ο οίκος αναφέρεται στο μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στη χαμηλή κερδοφορία και στο υψηλό ποσοστό των κεφαλαίων που αναλογούν στον αναβαλλόμενο φόρο. «Παρ’ όλα αυτά, η εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος στην έκτακτη χρηματοδότηση από την ΤτΕ και το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί σημαντικά, οι τράπεζες έχουν ανακτήσει πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά και οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν», σημειώνει.
Όσο για τον πολιτικό κίνδυνο, τον θεωρεί «μέτριο».
Ο κίνδυνος σχετίζεται με το ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι μικρή καθώς και με το γεγονός ότι για πολλά χρόνια ακόμη οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόζουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να υλοποιήσουν και άλλες θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο ο Nikkei
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε σε χαμηλό μηνός σήμερα και υπέστη τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειές του από τον Μάρτιο, καθώς δέχθηκε πλήγμα από το ξεπούλημα στις παγκόσμιες μετοχές.
Στις απώλειες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου συνέβαλε και η αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης για την κερδοφορία της από την εταιρία βιομηχανικού εξοπλισμού Yaskawa Electric, η οποία παρέσυρε πτωτικά τις μετοχές ομοειδών της εταιριών με μεγάλη έκθεση στην Κίνα.
Χθες, η Wall Street κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και οκτώ μήνες ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν τη χειρότερή τους ημέρα από τον Ιούνιο, εν μέσω ανησυχιών για αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 3,9% στις 22.590,86, το χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τις 10 Σεπτεμβρίου.
Ο δείκτης έχει υποχωρήσει περίπου κατά 8% από το υψηλό 27 ετών στις 24.448,07 στο οποίο ανήλθε την περασμένη εβδομάδα.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix κατέγραψε βουτιά 3,5% στις 1.701,86 μονάδες.