Κλειστά είναι σήμερα, Πέμπτη (11/10/18) μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι -ανάμεσά τους και η Ακρόπολη– λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία συμμετέχουν και οι αρχαιοφύλακες.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) διαμαρτύρεται για την παραχώρηση – παράδοση μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο, με τους απεργούς να συγκεντρώνονται στην είσοδο του Ιερού Βράχου.
Έτσι, όσοι τουρίστες που βρίσκονται στην χώρα αποφάσισαν να επισκεφτούν κάποιο αρχαιολογικό χώρο είδαν τις πόρτες κλειστές, ενώ πολλοί από όσους βρέθηκαν στην Ακρόπολη “έβγαλαν” την κάμερες και από μακρινή απόσταση προσπαθούσαν να απαθανατίσουν τον Ιερό βράχο.
Δείτε σχετικές φωτογραφίες:
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ στον Λευκό Πύργο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) στη Βόρεια Ελλάδα, κρατώντας πανό με το σύνθημα «δεν πωλείται».
Τα μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων στο ΥΠΠΟΑ Βορείου Ελλάδος, που συμμετέχουν σήμερα στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του κλάδου, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση μεταβιβάζει μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ και ζητούν διευκρινίσεις.
«Σήμερα είναι κλειστές οι πόρτες σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Αναγκαζόμαστε να κατέβουμε σε απεργία γιατί, ενώ έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με παραχωρήσεις στην ΕΤΑΔ, δυστυχώς απαντά με μισόλογα» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος, Σωτήρης Παπανικολάου και πρόσθεσε:
«Θα ξαναδώσουμε στην κυβέρνηση ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποσαφηνίσει το καθεστώς όλων των αρχαιοτήτων σχετικά με το ΕΤΑΔ και αν αυτό δεν το κάνει θα επανέλθουμε με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες (…) Το θέμα είναι να προστετεύσουμε τον πολιτισμό μας για να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, όχι στους δανειστές».
Οι υπάλληλοι στο ΥΠΠΟΑ ζητούν πλήρη κατάλογο μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με την ΕΤΑΔ και δημοσιοποίηση των όρων παραχώρησης, ενώ βασικό τους αίτημα είναι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιίας και η θεσμική κατοχύρωση άρσης οποιασδήποτε παραχώρησης και διαχείρισης.
«Ζητάμε να γίνουν οι θεσμικές ρυθμίσεις, ώστε κανένας αρχαιολογικός χώρος, μουσείο, μνημείο ή κτίριο υπηρεσιών να μην περιέλθει στην ΕΤΑΔ», τόνισε ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Συλλόγου Αρχαιολόγων Μακεδονίας Θράκης, Γιάννης Καρλιάμπας, διευκρινίζοντας ότι αυτό το αίτημα δεν αφορά μόνο το καθεστώς ιδιοκτησίας, αλλά και διαχείρισης.