Τουλάχιστον 250 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους μεταξύ 2011 και 2017 από περιστατικά που σχετίζονται με τη λήψη μιας σέλφι.
Όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη, 259 άνθρωποι πέθαναν, προσπαθώντας να βγάλουν μια ασυνήθιστη σέλφι, για να τραβήξουν πάνω τους τα βλέμματα, αλλά και να αποκτήσουν περισσότερους followers.
Ο μέσος όρος των θυμάτων ήταν 23 ετών, το 72,5% ήταν άνδρες και το 27,5% γυναίκες και τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά συνέβησαν στην Ινδία και ακολούθως σε Ρωσία, ΗΠΑ και Πακιστάν.
Οι πνιγμοί, τα μέσα μεταφοράς και οι πτώσεις ήταν κατά σειρά οι κυριότερες αιτίες θανάτου, ενώ υπήρξαν επίσης θάνατοι από ζώα, ηλεκτροπληξία και πυροβολισμούς.
Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά έχουν αυξηθεί, καθώς το 2011 υπήρχαν τρεις μόνο θάνατοι λόγω σέλφι, ενώ το 2016, 98 και το 2017, 93 θάνατοι.
Από την έρευνα σημειώνεται επίσης, ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος.
Το πρώτο αποτέλεσμα που εμφανίστηκε από τη Google σχετικά με την αναζήτηση «θάνατοι από σέλφι» ήταν τον Ιανουάριο του 2014, όταν ο θάνατος ενός Λιβανέζου, ο οποίος σκοτώθηκε από βόμβα σε αυτοκίνητο λίγα λεπτά αφότου τράβηξε μια σέλφι, έγινε viral.
Ως επίσημη αιτία θανάτου δεν καταγράφεται ποτέ η “σέλφι”.
Για παράδειγμα δυστυχήματα που έγιναν επειδή ο οδηγός πόζαρε, αναφέρονται σαν τροχαία δυστυχήματα.
Κάθε χρόνο τραβιούνται περίπου ένα εκατομμύριο σέλφι από νέους 18 έως 24 ετών.
Οι ερευνητές προτείνουν ορισμένες τουριστικές και άλλες περιοχές να χαρακτηρισθούν «ζώνες χωρίς σέλφι», π.χ. σε λίμνες, κορυφές βουνών ή ψηλά κτίρια, λόγω των κινδύνων που κρύβουν, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα θανατηφόρου περιστατικού.