Οικονομία

Γερμανική καγκελαρία: Η Μέρκελ ποτέ δεν είπε πως δεν θα κοπούν οι συντάξεις – Έχετε δεσμευτεί με μεταρρυθμίσεις

Η Γερμανική καγκελαρία "προσγείωσε" απότομα την ελληνική πλευρά, αφού όπως είπε, όσα ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες δεν είναι πραγματικές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ.

“Το ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί με μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τηρηθούν” κάνει λόγο η Γερμανική καγκελαρία σε απάντηση που έδωσε το γραφείο τύπου στα “ΝΕΑ” μετά από ερώτηση για δημοσιεύματα που θέλουν την Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για να μην περικοπούν οι συντάξεις θέτοντας, όμως, δύο όρους.

«Δημοσιεύματα περί υποτιθέμενων δηλώσεων της Καγκελαρίου παγίως δεν σχολίαζουμε.

Ανεξαρτήτως αυτού, ισχύει ότι:

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματός της και της ολοκλήρωσής του, δεσμεύθηκε για τη συνέχιση και υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής πορείας που χαράχθηκε με το πρόγραμμα του ESM.

Η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο κυρίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, την Τετάρτη, η Γερμανίδα Καγκελάριος φέρεται να είναι πολύ κοντά στο να αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα για τις συντάξεις με δύο όρους:

  • Πρώτον να αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι ακόμη και χωρίς το μέτρο αυτό θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019
  • Δεύτερον η απόφαση αυτή να μην εμφανιστεί ως αφετηρία ακύρωσης άλλων μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σε έκτακτο Eurogroup τον Νοέμβριο το μέλλον των συντάξεων

Σε έκτακτο Eurogroup τον Νοέμβριο, θα δοθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η απάντηση στο ζήτημα των συντάξεών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η σύγκληση μιας επιπλέον συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δρομολογείται ήδη, λόγω της  Ιταλίας.

Καθώς όμως οι θεσμοί δεν αναμένεται να έχουν παραδώσει πόρισμα ως την τακτική συνεδρίαση της 5η Νοεμβρίου, ανοίγει παράθυρο για εξέταση και του ελληνικού ζητήματος στα μέσα του επόμενου μηνός, λίγο πριν καταθέσει η κυβέρνηση το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή μεταξύ 20 και 21 του Νοέμβρη.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του στην ολλανδική De Telegraaf αναφέρει:

Η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις μετά το μνημόνιο και οι δανειστές θα κρίνουν και θα αποφασίσουν και για το τι θα γίνει με τις συντάξεις το 2019, αλλά και το τι θα κάνει η κυβέρνηση με το υπερπλεόνασμα του 2018.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο  Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι περιμένει ένα κανονικό Προσχέδιο Προϋπολογισμού, και όχι «σενάρια» όπως αυτά που κατέθεσε την Δευτέρα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, για να κρίνουν αν εξασφαλίζεται ο στόχος για τα πλεονάσματα.