Κόσμος

Ιταλία: Ένα νέο πλοίο διάσωσης μεταναστών θα περιπολεί ανοικτά της Λιβύης

Η Ιταλία είδε περισσότερους από 600.000 μετανάστες να αποβιβάζονται στις ακτές της, ενώ οι γείτονές της έκλειναν τα σύνορα.

Ένα νέο πλοίο ανθρωπιστικών διασώσεων, που έχουν ναυλώσει πολλές οργανώσεις με σημαία της Ιταλίας, θα αρχίσει περιπολίες ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσε η γερμανική ΜΚΟ Sea-Watch, που συμμετέχει στο σχέδιο αυτό.

«Το Mare Jonio είναι εν πλω! Σε συνεργασία με τη (συλλογικότητα) Mediterranea, είμαστε ξανά στη θάλασσα, για να επαγρυπνούμε και να αψηφήσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική που αφήνει ανθρώπους να πνιγούν», ανακοίνωσε η Sea-Watch στο Twitter.

Σε συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη αναμένεται να δοθούν διευκρινίσεις για την επιχείρηση αυτή καθώς και για εκείνους που την προωθούν.

Σύμφωνα με ιστοσελίδες που παρακολουθούν τη θαλάσσια κυκλοφορία, το Mare Jonio είναι ρυμουλκό με σημαία Ιταλίας.

Αναχώρησε χθες βράδυ από το λιμάνι Αουγκούστα, στην ανατολική Σικελία, και κατευθύνεται νότια.

Μήκους 37 μέτρων, δεν έχει κατασκευαστεί για να διασώζει και να συνοδεύει μετανάστες που κινδυνεύουν στη θάλασσα αλλά κυρίως για να εντοπίζει και να ασφαλίζει πλοία σε κίνδυνο, και να διασφαλίζει μια πολιτική παρουσία στην περιοχή καθώς πολλά ναυάγια έχουν καταγραφεί τον Σεπτέμβριο.

Θα ενώσει τις δυνάμεις του με το Astral, ένα ιστιοφόρο της ισπανικής ΜΚΟ Proactiva Open Arms, που αναχώρησε από την Ισπανία πριν από μερικές ημέρες για μια παρόμοια αποστολή.

Χθες το Astral βρισκόταν ανοικτά της Λαμπεντούζα, για την πέμπτη επέτειο του ναυαγίου που προκάλεσε τουλάχιστον 366 θανάτους στις 3 Οκτωβρίου 2013 ανοικτά του μικρού ιταλικού νησιού, του πιο κοντινού νησιού στις λιβυκές ακτές.

Η τραγωδία είχε βυθίσει την Ιταλία στο πένθος και είχε προκαλέσει την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης διάσωσης Mare Nostrum, προτού μια σειρά άλλων ναυαγίων ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και ΜΚΟ να στείλουν πλοία διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 15.000 μετανάστες πέθαναν ή φέρονται ως αγνοούμενοι στην κεντρική Μεσόγειο μετά το ναυάγιο της Λαμπεντούζα.

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία είδε περισσότερους από 600.000 μετανάστες να αποβιβάζονται στις ακτές της, ενώ οι γείτονές της έκλειναν τα σύνορα.

Το 2017, η ιταλική κυβέρνηση επιδίωξε να αναχαιτίσει τις αναχωρήσεις με αμφιλεγόμενες συμφωνίες στη Λιβύη και να περιορίσει τη δράση των ΜΚΟ.

Όμως, από τον Ιούνιο, ο νέος ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αρνείται την πρόσβαση σε ιταλικά λιμάνια των –πολιτικών και στρατιωτικών– πλοίων που παρέχουν βοήθεια στους μετανάστες.