Κόκκινα δάνεια: Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο και μετά από σχετική πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κυβέρνηση διερευνά την δυνατότητα ενός APS ως ένα μικρό κομμάτι μόνον, της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν πως βρισκόμαστε σε πρόωρο στάδιο, πως το θέμα δεν είναι καν σε διαβούλευση με τους θεσμούς και πως σε καμία περίπτωση αυτό που εξετάζεται δεν φέρει ομοιότητες με το “Bad bank”.
Το μοντέλο APS (Asset Protection Schemes)
Όπως αναφέρουν, πρόκειται για το μοντέλο APS (Asset Protection Schemes), το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο «εγχειρίδιο» της ΕΚΤ και στηρίζεται σε γενικές γραμμές στην εξής λογική: οι τράπεζες δημιουργούν εταιρείες ειδικού σκοπού, στις οποίες εισφέρουν «κόκκινα» δάνεια έναντι ομολόγων με το ανάλογο discount.
Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει την παροχή εγγύησης του Δημοσίου για ενδεχόμενες ζημιές των τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μέσω ενός ειδικού εγγυητικού σχήματος (asset protection scheme), με στόχο την άμεση κεφαλαιακή ανακούφισή τους και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στόχος είναι να χορηγηθούν εγγυήσεις για μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών -κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων- προσφέροντας έτσι άμεσα ισχυρή κεφαλαιακή στήριξη στις τράπεζες. Αντί να τα κόκκινα δάνεια να δοθούν σε ένα fund, η τράπεζα μπορεί να τα δώσει σε μια «ειδικού σκοπού» εταιρία, που θα έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς
Με αντικείμενο την περαιτέρω θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς και τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση.
Σημειώνεται ότι ο κ. Γκότσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρακτορείο 104,9 FM», ανέφερε για τη χθεσινή εικόνα στο Χρηματιστήριο ότι «αυτήν τη στιγμή κάνουμε έλεγχο συναλλαγών, για να διαπιστώσουμε εάν τελικά υπήρξαν προβλήματα, όχι short-selling, γιατί αυτό επιτρέπεται, δεν απαγορεύεται, αλλά για να δούμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων».
Προσέθεσε δε, πως «κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους έντονες διακυμάνσεις και είναι σημαντικές για την αγορά, εμείς κοιτάμε τις συναλλαγές, πόσο μάλλον τώρα, όταν είχαμε αυτή την εικόνα, τη χθεσινή».
Bloomberg: «Bad bank» για τα κόκκινα δάνεια εξετάζει η Ελλάδα
Ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες της να επιταχύνουν τη μείωση των κόκκινων δανείων που βαρύνουν τον ισολογισμό τους, πιθανόν συμπεριλαμβάνοντας κρατικές εγγυήσεις, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στον πιεζόμενο κλάδο, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των πραγμάτων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η χώρα θα δημιουργήσει ένα σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο οι τράπεζες θα «ξεφορτώνουν» κάποια από τα επισφαλή δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), βγάζοντας τα από τους ισολογισμούς τους.
Με τη σειρά τους τα SPVs, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα από τα οποία θα είναι εγγυημένα από το κράτος, και θα τα πουλάνε στους επενδυτές.
Το σχέδιο αυτό έρχεται μετά από το sell off που οδήγησε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών φέτος 40% χαμηλότερα, εν τω μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσο τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους αρκετά γρήγορα.
Όπως τονίζει το Bloomberg, το σχέδιο που εξετάζεται έχει ομοιότητες με τις κινήσεις της Ιταλίας να σταθεροποιήσει τον τραπεζικό της κλάδο, μία εξέλιξη για την οποία το liberal έχει εγκαίρως ενημερώσει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέσω της μεταφοράς NPEs σε οχήματα ειδικού σκοπού, οι τράπεζες θα μπορούσαν να «καθαρίσουν» πολύ γρήγορα δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ, έναντι συνόλου 88,6 δισ. ευρώ που διέθεταν στο τέλος Ιουνίου.
Το ελληνικό σχέδιο που περιλαμβάνει κρατική εγγύηση μοιάζει πολύ με αυτό που εφαρμόστηκε επιτυχώς στην Ιταλία», σημείωσε στο Bloomberg ο Μάσιμο Φαμουλάρο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Frontis NPL, μίας εταιρείας που εξειδικεύεται στη διαχείριση προβληματικών δανείων.
«Παρά το γεγονός ότι το εν λόγω μέτρο μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για τις τράπεζες που πρέπει να ξεφορτωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, απαραιτήτως θα περιλαμβάνει τη διάθεση ομολόγων και σε ιδιώτες επενδυτές, κάτι που στην παρούσα φάση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση», τόνισε ο ίδιος.
Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το ΤΧΣ, το οποίο είναι μέτος και στις 4 τράπεζες, βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, για να αντιμετωπιστεί το θέμα της κρατικής ενίσχυσης.
Σχοινάς: Βέβαιοι ότι λαμβάνουν μέτρα για τα κόκκινα δάνεια
Τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τον Τύπο, εάν η Επιτροπή θα δεχθεί τη διενέργεια προγράμματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων τραπεζών με κρατική εγγύηση (asset protection scheme), o κ.Σχοινάς απάντησε ότι η Επιτροπή δε σχολιάζει επιμέρους θεσμικά όργανα, αλλά πρόσθεσε ότι, σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών τραπεζών.
«Χάρη στο επιτυχημένο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης το 2015, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε σημαντικές αναδιαρθρώσεις και τώρα πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνουν την προσοχή τους στη διαδικασία επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να το αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, κάτι το οποίο θα υποστηριχθεί από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε, τέλος, ο Μ. Σχοινάς.