Η Αμερικανίδα Φράνσις Χ. Άρνολντ, ο Αμερικανός Τζορτζ Π. Σμιθ και ο Βρετανός Γκρέγκορι Π. Ουίντερ μοιράζονται φέτος το Νόμπελ Χημείας, για την έρευνά τους στην παραγωγή ενζύμων.
«Τους ενέπνευσε η δύναμη της εξέλιξης και χρησιμοποίησαν τις ίδιες αρχές- γενετική αλλαγή κι επιλογή – για να αναπτύξουν πρωτεΐνες που λύνουν χημικά προβλήματα της ανθρωπότητας» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.
Το Νόμπελ Χημείας συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Οι βραβευθέντες «τιθάσευσαν τις αρχές εξέλιξης» ανοίγοντας τον δρόμο για την παραγωγή νέων υλικών ή πιο καθαρών βιοκαυσίμων, και για καινοτόμες θεραπείες, τονίζει η Ακαδημία.
Το βραβείο απονέμεται κατά το ήμισυ στην Αμερικανίδα Φράνσις Χ. Άρνολντ και κατά το έτερο ήμισυ στον συμπατριώτη της Τζορτζ Π. Σμιθ και στον Βρετανό Γκρέγκορι Π. Ουίντερ.
Η στιγμή της βράβευσης από την Ακαδημία
Η Άρνολντ είναι η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει φέτος βραβείο Νόμπελ, μετά την Καναδέζα Ντόνα Στρίκλαντ που μοιράσθηκε χθες Τρίτη το Νόμπελ Φυσικής.
Η χρήση ενζύμων, που αναπτύχθηκε από την Άρνολντ, περιλαμβάνει την πιο φιλική προς το περιβάλλον παρασκευή χημικών ουσιών, όπως φαρμάκων, και την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων για πιο πράσινες μεταφορές.
Ο Σμιθ ανέπτυξε μια μέθοδο που χρησιμοποιεί έναν ιό που προσβάλλει βακτήρια για να παραγάγει νέες πρωτεΐνες, ενώ ο Ουίντερ χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο για την κατευθυνόμενη εξέλιξη αντισωμάτων, με στόχο την παραγωγή νέων φαρμάκων.