Αθλητισμός

“Εγώ εσένα θα σε κάνω δώρο στον γιο μου”: Πως ο Κοσκωτάς έπειθε τους μεγαλύτερους παίκτες της Ευρώπης

Από τον Δημήτρη Σαραβάκο, ο οποίος δε φόρεσε τελικά την ερυθρόλευκη φανέλα, στον Λάγιος Ντέταρι που τον έχει αποκαλέσει "ο τρελός με τα 18 εκατομμύρια". Ο Γιώργος Κοσκωτάς έκανε πάντα μόνος του τις διαπραγματεύσεις. Αλλά με τα λεφτά... άλλων.

Σαν σήμερα, στις 2 Οκτωβρίου 1996, ο Γιώργος Κοσκωτάς περνάει για ακόμα μια φορά το κατώφλι των δικαστηρίων. Ετούτη αφορά την κατηγορία της υπεξαίρεσης 32 δισ. δρχ. από την Τράπεζα Κρήτης. Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Κοσκωτάς αποτελεί τον πρωταγωνιστή του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου που έχει εμφανιστεί ποτέ στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς έχει μείνει γνωστός στην ιστορία ως ο «γκουρού της διαπλοκής». Η άνοδός του ήταν ταχύτατη και ραγδαία, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει χωρίς να κυλιστεί στον βούρκο. Έτσι κι έγινε.

Ο Ελληνοαμερικάνος Γιώργος Κοσκωτάς ξεκίνησε να δουλεύει στην Τράπεζα Κρήτης ως απλός υπάλληλος το 1979 σε ηλικία 25 ετώμ, και ενώ τον καταζητούσαν ήδη στην Αμερική για πλαστογραφία. Μέσα σε πέντε χρόνια, κατάφερε να αποκτήσει το 56% της Τράπεζας Κρήτης και μαζί, τον εκδοτικό οίκο Γραμμή Α.Ε., ο οποίος εξέδιδε μια καθημερινή εφημερίδα και έξι περιοδικά. Η ιστορία θύμιζε σενάριο Χολιγουντιανής παραγωγής. Μέχρι το 1987, ο Κοσκωτάς είχε αγοράσει την ΠΑΕ Ολυμπιακός, τρεις ημερήσιες εφημερίδες, ενώ η Τράπεζα Κρήτης εμφάνιζε περίφημα νούμερα.

Από το 1987 και μετά πλήθαιναν οι φωνές που ρωτούσαν τον αυτονόητο: Πως ένας υπάλληλος τραπέζης κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος, κι ένας από τους ισχυρότερους άντρες στη χώρα μέσα σε λίγα χρόνια; Και κυρίως, τι συμφέροντα εξυπηρετούσε;

Τα ΜΜΕ που δεν του ανήκαν, άρχισαν σιγά-σιγά να αποκαλύπτουν τις «παρανομίες του Κοσκωτά. Πλαστογραφίες, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος, φοροαποφυγή και πολλά άλλα. Ο Κοσκωτάς μέχρι τότε «έκοβε και έραβε» σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, έχοντας στενές σχέσεις με πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η σχέση, πολιτικής τραπεζικού συστήματος και ΜΜΕ, που επικεντρωνόταν σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπό του, ίσως ήταν και η αρχή του τέλους της «αυτοκρατορίας», του Γιώργου Κοσκωτά.

Όταν πια έπεσε στην… τσιμπίδα του νόμου, όλα πήραν τον δρόμο τους. Και η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Η “δίκη του αιώνα” που μεταδόθηκε τηλεοπτικά για πρώτη φορά. Το σκάνδαλο έσκασε σαν βόμβα. Η εισαγγελική έρευνα αποκάλυψε υπεξαίρεση 33,5 δισ. δραχμών, με τα οποία ο Κοσκωτάς χρηματοδότησε τις επιχειρήσεις του, με ένα μεγάλο μερίδιο να πηγαίνει στον Ολυμπιακό και την πολύκροτη μεταγραφή του Λάγιος Ντέταρι. Το πολιτικό τοπίο δονείται, το «βρώμικο ‘89» κάνει την εμφάνισή του και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μαζί τους και ο Ανδρέας Παπανδρέου, παραπέμπονται σε δίκη.

Αυτή η μεταγραφή, του Ούγγρου αστέρα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, έγινε πρώτο θέμα σε όλο τον κόσμο. Πως μια ελληνική ομάδα κατάφερε να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή που τον ήθελαν όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης; Πως τον πήρε μέσα από τα χέρια της Γιουβέντους, η οποία είχε υπογράψει προσύμφωνα μαζί του;

Την απάντηση την είχε δώσει, χρόνια μετά, ο ίδιος ο Λάγιος, αποκαλώντας τον Κοσκωτά ως “ο τρελός με τα 18 εκατομμύρια”. Ο Ντέταρι ήταν τότε αν όχι ο καλύτερος, ένας από τους 2-3 καλύτερους ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη. Ήταν ο μόνος που είχε πλησιάσει το κασέ του τεράστιου Ντιέγκο Μαραντόνα στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Το μαγικό «δεκάρι» της Ουγγαρίας, που αναδείχθηκε στη Χόνβεντ, έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο παίζοντας στην Άιντραχτ Φραγκφούρτης και στο Μουντιάλ του ’86 στο Μεξικό, υπέκυψε στα εκατομμύρια του Κοσκωτά, αλλά έφυγε τρέχοντας για την Ιταλία, για να κλείσει τελικά την καριέρα του στις αυστριακές Άλπεις. Μετά από πολλά χρόνια ο Λάγιος Ντέταρι άνοιξε την καρδιά του στο γερμανικό ποδοσφαιρικό περιοδικό Elf Freunde. Και φυσικά είχε αναφερθεί σε εκείνη τη μεταγραφή.

Γιώργος Κοσκωτάς σε Λάγιος Ντέταρι: “Είσαι ο παίκτης μου. Είμαι σίγουρος 100%”

Τι γυρεύει, λοιπόν, ένας Μαγυάρος στον Πειραιά; Το «ψήσιμο» είχε αναλάβει προσωπικά ο Κοσκωτάς, ο οποίος εν τη βασιλεία του πήγε στη Φραγκφούρτη το 1988, παρακολούθησε τον τελικό του κυπέλου Γερμανίας με την Άιντραχτ του Ντέταρι να θριαμβεύει επί της Μπόχουμ και, σύμφωνα με τον ίδιο τον Ντέταρι, πλησίασε τον καλλιτέχνη της μπάλας και του σιγοψυθίρισε: «Είσαι ο παίκτης μου, είμαι σίγουρος 100%». Η πρώτη απάντηση του Ντέταρι, ήταν συγκρατημένη: «Θα πρέπει να το συζητήσετε με την ομάδα μου και με την ομοσπονδία». Τότε η ουγγρική ομοσπονδία είχε λόγο και μάλιστα σημαντικό στις μεταγραφές, αφού επωφελούνταν από τα χρήματα. Πόσο μάλλον από τόσα πολλά χρήματα!

Ντέταρι: “Ο Κοσκωτάς ήταν τρελός. Έδωσε 18 εκατομμύρια!”

Καθότι η συζήτηση συνοδευόταν από 18 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, όλοι είπαν το «ναι» στον Ολυμπιακό, παρότι λίγες μέρες πριν ο Ντέταρι διαβεβαίωνε τους οπαδούς της Άιντραχτ ότι είχε έρθει στην ομάδα «για να μείνει τέσσερα χρόνια». Πώς εξηγείται η ξαφνική μεταστροφή; Ο Ντέταρι πάντως έχει μία απλή εξήγηση: «Ποιος να φανταστεί ότι θα εμφανιστεί αυτός ο τρελός να δώσει 18 εκατομμύρια;» Συμπληρώνει ωστόσο ότι «για να σοβαρευτούμε: ο Κοσκωτάς μου συμπεριφέρθηκε άψογα. Τα 18 εκατομμύρια μοιράστηκαν στην ουγγρική ομοσπονδία και την Άιντραχτ Φραγκφούρτης». Και η αποκάλυψη: «Αυτά τα χρήματα έσωσαν από τη χρεοκοπία τον σύλλογο, ο οποίος είχε συσσωρεύσει πολλά χρέη για την ομάδα του στο χόκεϊ επί πάγου».

«Πού πήγαν τα εκατομμύρια του Ντέταρι;»

Σαν να λέμε ότι τα εκατομμύρια του Κοσκωτά έσωσαν από τη χρεοκοπία την ιστορική Άιντραχτ… Βέβαια για τον ιπτάμενο Μαγυάρο η προσγείωση στην ελληνική πραγματικότητα ήταν απότομη όταν, μετά την πέμπτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Κοσκωτάς εξαφανίστηκε νύχτα στην Αμερική, ενώ άρχισε να ξεδιπλώνεται το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης.

Παρόλα αυτά ο Ντέταρι, έχοντας πάρει και τα λεφτά του εν πάση περιπτώσει, έχει ευχάριστες αναμνήσεις από την Ελλάδα της εποχής, την οποία χαρακτηρίζει «πολιτιστικό σοκ» με την καλή έννοια: «Στη Γερμανία σπάνια παίζαμε με περισσότερους από 25.000 θεατές. Στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας έρχονταν 80.000. Μετά το ματς καθόμαστε δύο-τρεις ώρες στα αποδυτήρια, γιατί μας έκλειναν τον δρόμο. Κι όταν χάναμε μπορεί να μέναμε και επτά-οκτώ ώρες, γιατί φοβόμαστε να βγούμε. Αλλά ευτυχώς, σπάνια γινόταν αυτό».

Τα χρήματα που έπαιρνε ο Λάγιος Ντέταρι στον Ολυμπιακό ήταν όσα έπαιρνε την ίδια χρονιά ολόκληρη η ομάδα στην Άιντραχτ Φραγκφούρτης. «Ξαφνικά είχα γίνει ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες όλων των εποχών, πιο ακριβός και από τον Γκούλιτ» θυμάται.

Μιλώντας ωστόσο με απόλυτη ειλικρίνεια, αφήνει να εννοηθεί ότι και η μετακόμιση στην Ελλάδα, όπως και άλλες στην καριέρα του, δεν ήταν δική του επιλογή, αλλά απόφαση της ουγγρικής ομοσπονδίας και, σε τελική ανάλυση, του καθεστώτος: «Ποτέ δεν ήθελα να έρθω στην Ελλάδα, αλλά και σε αυτή τη μετακίνηση δεν είχα δικαίωμα λόγου» εξομολογείται μετά πόνου ψυχής. «Με έστειλε η ουγγρική ομοσπονδία. Προσωπικά θα προτιμούσα να πάω στη Γιουβέντους, όπου είχα υπογράψει προσύμφωνο».

Τελικά η ουγγρική ομοσπονδία προτίμησε τα 18 εκ. του Κοσκωτά από τα 13 εκ. της Γιουβέντους.

Γιώργος Κοσκωτάς σε Δημήτρη Σαραβάκο: “Στη θυρίδα βρίσκεται μια επιταγή με 500 εκατομμύρια και το συμβόλαιο να το υπογράψεις”

Ο Δημήτρης Σαραβάκος συνέδεσε το όνομά του με τον Παναθηναϊκό σε μεγάλες στιγμές των «πρασίνων» από το 1984 μέχρι το 1998 (με ένα διάλειμμα στην ΑΕΚ από το 1994 μέχρι το 1996).

Ωστόσο, πριν από περίπου 30 χρόνια ο «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό! Τι είχε γίνει τότε, δίχως τελικά να φορέσει ποτέ τα «ερυθρόλευκα», είχε αποκαλύψει σε μεγάλη συνέντευξή του στη NOVA, στο πλαίσιο της εκπομπής «Legend Stories».

Το στόρι τότε είχε εξελιχθεί ως εξής: Ο τότε ιδιοκτήτης του ΟΣΦΠ Γιώργος Κοσκωτάς είχε την ευκαιρία να τα πει με τον Σαραβάκο σε μία εκδήλωση του ΠΣΑΠ τον Σεπτέμβρη του ’88. Λίγες μέρες μετά σε τηλεφωνική επικοινωνία καλεί σε συνάντηση τον Σαραβάκο: «Έλα να ακούσεις. Δεν θα έχεις καμία υποχρέωση».

Πήγε και είδε το… χρυσάφι στα πόδια του. Περίπου 600 εκατομμύρια δραχμές συμβόλαιο αλλά και μπόνους. Επιπλέον μισθό κάθε μήνα 1.000.000 δραχμές, πριμ για τα γκολ και τις νίκες, σπίτι, αυτοκίνητο και επαγγελματική αποκατάσταση των συγγενών. Μάλιστα, ο αδερφός του Γιώργου Κοσκωτά, Σταύρος, του έδωσε δύο βαλίτσες από 100.000.000 δραχμές μετρητά και το κλειδί της θυρίδας 202Α της Τράπεζας Κρήτης. «Στη θυρίδα βρίσκεται μια επιταγή με τα υπόλοιπα 500.000.000 δραχμές και το συμβόλαιο για να το υπογράψεις. Όταν είσαι έτοιμος μας τηλεφωνείς» ήταν τα λόγια του αδελφού του τότε προέδρου του Ολυμπιακού, όπως έγινε γνωστό αργότερα.

Γιώργος Κοσκωτάς σε Σαραβάκο: “Εγώ εσένα θα σε κάνω δώρο στον γιο μου”

Ο ίδιος ο Δημήτρης Σαραβάκος εξιστορεί:

«Γίνεται η βράβευση από τον ΠΣΑΠ. Βραβεύομαι εγώ, ο Ζάετς και ο Αναστόπουλος. Τελειώνει η εκδήλωση και κατεβαίνω. Νιώθω ένα χέρι να με σκουντάει. Ήταν ο Κοσκωτάς που μου είπε «εγώ εσένα θα σε κάνω δώρο στον γιο μου». Χαμογέλσα και έφυγα. Μετά από μήνες μέσω άλλων με πλησίασε. Έγινε μία προσφορά, από αυτά που μου έδινε ζήτησα τα μισά στον άνθρωπο του Παναθηναϊκού για να μείνω. Το ποσό φάνηκε υπέρογκο στον άνθρωπο.

Υπήρχε θυρίδα, είχα ένα κλειδί εγώ και ένα η άλλη πλευρά. Είδα μπροστά μου τα λεφτά, παθαίνεις ένα σοκ. Δεν πιστεύεις ότι υπάρχουν αυτά τα λεφτά. Το πρωτοέμαθε ο Βαρδής και με ρώτησε αν είναι αλήθεια όσα λέγοντας. Βρήκαμε τρόπο επιστρέφοντας εγώ την προκαταβολή που είχα πάρει για να λυθούν όλα. Δεν έχω κρατήσει τίποτα από εκείνη την ιστορία, όλα ήταν παρελθόν. Αγωνιστικά δεν ένιωσα ποτέ ότι έφυγα. Ήταν μία συμφωνία που δεν ολοκληρώθηκε. Κάθε εμπόδιο για καλό. Μία συμφωνία που δεν ολοκληρώθηκε. Ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί ότι σε εκείνον τον τελικό είχα συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό και του έβαλα γκολ» είπε χαρακτηριστικά στην μεγάλη συνέντευξη του στην NOVA στα πλαίσια της εκπομπής «Legend Stories».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο