Συχνά-πυκνά, στερεοτυπικές και κοινότυπες εκφράσεις του τύπου «φτωχότερος από σήμερα ο κόσμος του…» ή «συγκλονισμένη η παγκόσμια κοινότητα», κάνουν την εμφάνιση τους σε κάθε έκφανση της δημοσιογραφίας, σε μία προσπάθεια να αποδοθεί η μέγιστη σημασία του υπό ανακοίνωση ή παρουσίαση γεγονότος.
Στην περίπτωση, όμως, της 1ης Οκτωβρίου 1977, κάθε στερεοτυπική έκφραση, κάθε χαρακτηρισμός, πολύ ή λιγότερο υπερβολικός, αδυνατούσαν να αποδώσουν την σημασία του γεγονότος που συνέβη στο «Giants’ Stadium» του Νιου Τζέρσεϊ.
Εκεί, όπου 77.000 ποδοσφαιρόφιλοι -ανάμεσα τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ και ο Μοχάμεντ Αλι- είχαν την ευλογία να παρακολουθήσουν διά ζώσης, την τελευταία παράσταση του Εντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο.
Εκεί, όπου ο «βασιλιάς» επέλεξε να «εγκαταλείψει τους υπηκόοους του»…
Σ΄έναν αγώνα που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένος στην ποδοσφαιρική Ιστορία ως το «κύκνειο άσμα» του θρυλικού Πελέ.
Μία αναμέτρηση ανάμεσα στον «Κόσμο» της Νέας Υόρκης, ομάδα στην οποία «κρέμασε τα παπούτσια του» και στην Σάντος, την ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία ν΄ αναδείξει το απαράμιλλο ταλέντο του.
Ένας αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες που έπαιξε ποδόσφαιρο ο καλύτερος.
Παρά το γεγονός ότι είχε αποχωρήσει από την ενεργό δράση το 1974, ο Βραζιλιάνος αστέρας, επέλεξε να πάει στις ΗΠΑ και τον «Κόσμο», προκειμένου να προσφέρει στους Αμερικανούς το «jogo bonito», δηλαδή το όμορφο ποδόσφαιρο.
Εκείνο το βράδυ, ο Πελέ αγωνίσθηκε στο πρώτο ημίχρονο με την αμερικανική ομάδα και στο δεύτερο με τους συμπατριώτες του.
Η Σάντος προηγήθηκε με γκολ του Ρεϊνάλντο, αλλά ο «βασιλιάς» ισοφάρισε με εκτέλεση φάουλ, σημειώνοντας το τελευταίο γκολ της καριέρας του. Στην ανάπαυλα, αφού φόρεσε την φανέλα της Σάντος, αντικαταστάθηκε από τον Ραμόν Μίφιν, ο οποίος στο δεύτερο ημίχρονο, σημείωσε το νικητήριο γκολ για τους Αμερικανούς.
Με την λήξη της αναμέτρησης, οι παίκτες της «Κόσμος» σήκωσαν τον Πελέ στα χέρια και τον… περιέφεραν σε έναν άτυπο γύρο του θριάμβου, με τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή να κρατά στο αριστερό χέρι μία μικρή αμερικανική σημαία και στο δεξί την βραζιλιάνικη.
Ο -κατά πολλούς- κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία, Εντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο, που έμεινε γνωστός ως Πελέ, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες της Βραζιλίας.
Μεσοεπιθετικός με μοναδικά χαρίσματα, όπως ταχύτητα, ντρίμπλα, διείσδυση και εκτελεστική δεινότητα, ο Πελέ θεωρείται -αν και ανάλογες συγκρίσεις είναι αδόκιμες- ο καλύτερος παίκτης που ανέδειξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Έπαιξε για 19 χρόνια στην Σάντος (1956-1974) με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 619 τερμάτων σε 638 αναμετρήσεις.
Στην συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ για να παίξει επί τρία χρόνια στον Κόσμο της Νέας Υόρκης (31 γκολ σε 56 συμμετοχές), του οποίου ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος το 2010.
Κατέκτησε τρία Μουντιάλ (1958, 1962, 1970) με την «σελεσάο», ενώ το 1970 του απονεμήθηκε η «χρυσή μπάλα» και το 2000 αναδείχθηκε από την FIFA ως ο «παίκτης του αιώνα».
Οι εμφανίσεις του σε διεθνές επίπεδο ήταν συγκλονιστικές, έχοντας βεβαίως εξαιρετικούς συμπαίκτες στην εθνική Βραζιλίας, με τα «χρώματα» της οποίας έπαιξε σε 92 αγώνες και σημείωσε 77 γκολ, παραμένοντας ο πρώτος σκόρερ της «σελεσάο».
Μεταξύ άλλων, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ επίτευξης χατ-τρικ (92!!!), έχει θέση στο βιβλίο «Guinness World Records» με 1.283 γκολ σε 1.363 αναμετρήσεις (!) και το ρεκόρ για τον μικρότερο σε ηλικία ποδοσφαιριστή που έπαιξε σε τελικό Μουντιάλ και κατέκτησε το τρόπαιο, καθώς το 1958 στον αγώνα με την Σουηδία, ήταν 17 ετών και 249 ημερών!