Άποψη

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Οι εξελίξεις που πυροδοτεί στην Ελλάδα το δημοψήφισμα στα Σκόπια

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για το δημοψήφισμα στα Σκόπια και τις πολιτικές εξελίξεις που θα φέρει στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Δεν θα πούμε καμία σοφία αν αναφέρουμε ότι σημαντικές εξελίξεις πυροδοτεί στην Ελλάδα το δημοψήφισμα στα Σκόπια, όποιο κι΄αν είναι το αποτέλεσμα της συμμετοχής, γιατί η υπερψήφιση φαίνεται να μην αμφισβητείται.

Τα σενάρια τα οποία επιδρούν και στον εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι δύο.

Το πρώτο σε περίπτωση που η συμμετοχή ξεπεράσει το 50% των ψηφοφόρων που υπολογίζονται σε 1.903.000, οι εξελίξεις θα ακολουθήσουν την εξής οδό: Η αντιπολίτευση θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και μάλλον η παρούσα Βουλή θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των βουλευτών που απαιτούνται για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στα Σκόπια, ώστε να αφαιρεθούν από το Σύνταγμα τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί και αποτελούν προϊόν του αλυτρωτισμού.

Στην Ελλάδα η συμφωνία των Πρεσπών σε αυτή την περίπτωση, θα έρθει στη Βουλή το Φεβρουάριο του 2019 ή το αργότερο το Μάρτιο. Τα δεδομένα που διαμορφώνονται δείχνουν πως θα υπερψηφιστεί. Όμως, θα προκαλέσει κοσμογονικές αλλαγές στα κόμματα, ιδίως το μικρότερα, τα οποία ενδέχεται να εξαϋλωθούν και τουλάχιστον δύο από αυτά (Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων) ενδεχομένως και τρία (προστίθενται οι ΑΝΕΛ), να πάψουν να είναι κοινοβουλευτικές ομάδας (αυτό θα συμβεί αν ο αριθμός των βουλευτών τους πέσει κάτω από πέντε) και βεβαίως να απολέσουν τα κοινοβουλευτικά δικαιώματα που έχουν αυτά και οι αρχηγοί τους.

Αν, όμως, στο δημοψήφισμα των Σκοπίων δεν υπάρξει συμμετοχή μεγαλύτερη από 50% τότε τα πράγματα καθίστανται πιο περίπλοκα. Κι΄ αυτό γιατί η αντιπολίτευση αναμένεται να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα (θυμηθείτε ότι ο Πρόεδρος των Σκοπίων Ιβανώφ κάλεσε σε αποχή), οπότε θα είναι αδύνατη η πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή.

Σε αυτό το σενάριο ο Ζόραν Ζάεφ θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές, ώστε να αυξήσει τη δύναμη του κόμματός του και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να πετύχει πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Αν αυτό συμβεί, τότε οι συνταγματικές αλλαγές θα καθυστερήσουν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η συμφωνία των Πρεσπών θα έλθει στην ελληνική Βουλή με καθυστέρηση περίπου τριών μηνών. Δηλαδή αντί για Φεβρουάριο ή Μάρτιο η ελληνική Βουλή θα συζητήσει και θα ψηφίσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το Μάιο ή τον Ιούνιο, δηλαδή μετά το ένα εκλογικό ορόσημο, αυτό του Μαΐου.

Συνεπώς αν πάμε για εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο, αυτές αναμένεται να γίνουν με ανοιχτό το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Ομως, η εξέλιξη αυτή δεν θεωρείται ως η καλύτερη για την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ, οπότε υπάρχει ένας πρόσθετος ισχυρός λόγος οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Ως τότε βεβαίως πολλά γεγονότα θα μεσολαβήσουν και ο πολιτικός χρόνος θα είναι πολύ πυκνός. Μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε καταλύτης στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα είναι η συμφωνία των Πρεσπών, αφού θα προκαλέσει τριγμούς, αποχωρήσεις, αποσκιρτήσεις και αλλαγές των κομματικών συσχετισμών στη Βουλή.