Κόσμος

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Άνοιξαν οι κάλπες – «Κλειδί» το ποσοστό συμμετοχής

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Άνοιξαν οι κάλπες - Το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες.

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Σήμερα, Κυριακή (30/9/18) διεξάγεται το δημοψήφισμα στα Σκόπια, σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την επικύρωση από το κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι κάλπες έχουν ήδη ανοίξει από τις 7.00’ το πρωί και θα κλείσουν δώδεκα ώρες αργότερα. Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται στο 1, 8 εκατ.

Το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες

«Είστε υπέρ της ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’ και της ελληνικής δημοκρατίας;» είναι το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες.

“Κλειδί” η συμμετοχή

Το ποσοστό συμμετοχής θα πρέπει να φτάσει και να ξεπεράσει έστω με μία ψήφο το όριο του 50%, ώστε να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Ο χαρακτήρας του δημοψηψηφίσματος είναι συμβουλευτικός και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες που άνοιξαν από το πρωί σήμερα στην ΠΓΔΜ, τον τελευταίο λόγο θα έχει η Βουλή».

Αυτό ξεκαθαρίζει σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός πολιτικός αναλυτής και καθηγητής οικονομίας στα Σκόπια Πέταρ Αρσόφσκι.

Η επικρατούσα άποψη εντός και εκτός ΠΓΔΜ είναι ότι το «Ναι» θα επικρατήσει άνετα. Οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή, όμως, είναι κατώτερες του 50%. Γίνεται λόγος ακόμα και για περίπου 40% των εγγεγραμμένων.

Μπροστά στο ενδεχόμενο της μειωμένης συμμετοχής, ο Ζ. Ζάεφ, μόλις τρεις μέρες πριν από τις κάλπες, δήλωσε πως «μόνον εκείνοι που θα πάνε να ψηφίσουν έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν»!

Πρόσθεσε, δε, ότι «μετά το δημοψήφισμα, οι βουλευτές στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να σεβαστούν την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών που ψήφισαν». Δηλώσεις που δείχνουν πως ο ίδιος, αν και δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη συμμετοχή, στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει την πιθανή κυριαρχία του «Ναι» στο δημοψήφισμα ως όπλο για να «εκβιάσει» την ψήφο των δυο τρίτων των βουλευτών, ώστε να επικυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή.