Κόσμος

Δημοψήφισμα Σκόπια: Ο Ζάεφ δεν πάει σε εκλογές – Η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε “ναι”

Δημοψήφισμα Σκόπια: Με καταμετρημένο το 85%, υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,25%, ενώ εναντίον της το 5,82%.

Δημοψήφισμα Σκόπια: Το “ναι” θριάμβευσε στη ψηφοφορία για το ονοματολογικό. Με καταμετρημένο το 85%, υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,25%, ενώ εναντίον της το 5,82%. Ο Ζόραν Ζάεφ στις πρώτες δηλώσεις του μετά το κλείσιμο των καλπών ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να πάει σε εκλογές. «Οι αποφάσεις πια θα ληφθούν εντός βουλής» δήλωσε ο Ζάεφ παρά την χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα.

«Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα» τόνισε. «Παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση εγώ σε σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μην συμμετέχουν» είπε και παράλληλα διεμήνυσε πως «θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απέρριψε την φιλολογία ότι ένα δημοψήφισμα με συμμετοχή κάτω του 40% δεν είναι έγκυρο. Ο Ζόραν Ζάεφ διέψευσε και τις προσδοκίες όσων θεωρούσαν ότι η πολύ υψηλή θα πρέπει να ερμηνευτεί ως αποδοκιμασία της πολιτικής του και κατά συνέπεια θα πρέπει να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Περίπου μία ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες, δήλωσε επίσης: «Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είπε “ναι”».

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Κάτω του 40% η συμμετοχή των πολιτών

Οι κάλπες στα Σκόπια έκλεισαν περίπου στις 20:00 (ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση μέχρι και μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, ο αριθμός των ψηφοφόρων που είχε προσέλθει για να ψηφίσει, ανερχόταν σε 589.637, δηλαδή το 34,59% του εκλογικού σώματος.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο της που ήταν να συμμετάσχει στη ψηφοφορία, τουλάχιστον το 50% των πολιτών. Η Αθήνα περιμένει με προσοχή τις εξελίξεις, που δεν αποκλείεται να επηρεάσουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση και το εγχώριο πολιτικό προσωπικό. Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν ψηφίζοντας είναι:

«Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;». Αν επικρατήσει το «ναι», το αποτέλεσμα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή με πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή από 81 βουλευτές, τους οποίους, όμως, δεν διαθέτει ο Ζόραν Ζάεφ.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Ο αρχηγός του VMRO απείχε από το δημοψήφισμα

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν πρόκειται να ψηφίσει στο σημερινό δημοψήφισμα στα Σκόπια σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. «Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα.

Εμπεριέχει το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του VMRO-DPMNE, αλλά στην πράξη στο σημερινή δημοψήφισμα η απόφαση αφορά την επιζήμια συμφωνία για την μετονομασία της χώρας και τίποτε άλλο.

Έτσι, ο Μίτσκοσκι αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα διαφωνίας και απόρριψης της επιβλαβούς συμφωνίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοίλκοφσκι. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE επανέλαβε τη θέση του κόμματός του, ότι σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα ξεπεράσει το 50% και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε η βούληση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι δύο αυτοί όροι, τότε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο