Κόσμος

ΠΓΔΜ: Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα

ΠΓΔΜ: Αύριο το δημοψήφισμα στα Σκόπια - Στην συμμετοχή αναμένεται να κριθεί η διαδικασία.

ΠΓΔΜ: Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα έχουν μπει τα Σκόπια καθώς αύριο Κυριακή (30/9/18) 1,8 εκατομμύρια πολίτες καλούντε να δώσουν την δική τους απάντηση στην αποδοχή ή όχι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η συμμετοχή αποτελεί,όπως συμφωνούν πολιτικοί αναλυτές, το κλειδί της διαδικασίας, αφού θα πρέπει να ξεπεράσει το 50% για να θεωρεί έγκυρη η έκβασή της.

Στην τελευταία του ομιλία ο Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε νέα έκκληση σ’ όλους τους ψηφοφόρους να σηκωθούν από τους καναπέδες και να πάνε να ψηφίσουν υπέρ της «Ευρωπαϊκής Μακεδονίας».

«Κάθε ψήφος υπέρ της συμφωνίας θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον των παιδιών μας.

Μόνο αυτοί που θα ψηφίσουν θα αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας. Η φωνή τους θα ακουστεί!

Ήρθε η ώρα να φέρουμε εδώ την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Έχουμε υποχρέωση να συμμετάσχουμε στο δημοψήφισμα την Κυριακή», τόνισε.

Ενώ σε διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας επανέλαβε ότι ναι μεν με τη Συμφωνία των Πρεσπών η ΠΓΔΜ κάνει μια παραχώρηση αναφορικά με το όνομα, αλλά εξασφαλίζει, όπως είπε, την εθνική της ταυτότητα.

«Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία. Όμως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Στην τελευταία του συνέντευξη στην εφημερίδα «Nezavisen Vesnik», ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε τόνισε ότι η επιτυχία του δημοψηφίσματος «θα είναι ένα ισχυρό και καθαρό σήμα» προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας.

«Θα είναι κρίσιμη για τη συμπεριφορά των βουλευτών στο κοινοβούλιο, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με τη βούληση των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους βουλευτές να αποδεχτούν και να σεβαστούν την «απόφαση της πλειοψηφίας του λαού».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, εξήγησε και πάλι τους λόγους που αντιτίθεται στη συμφωνία με την Ελλάδα «τη χειρότερη πιθανή λύση για τη Μακεδονία», όπως ανέφερε. Αλλά άφησε τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν κατά συνείδηση αν θα πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή.

Αλί Αχμέτι: Κανένα δίλημμα ως προς τι θα ψηφίσουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα – Υπέρ του «ΝΑΙ» το αλβανικό κόμμα

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι επωφελής μόνο για τις δυο χώρες μας αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη», τονίζει ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ DUI, Αλί Αχμέτι, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει του αυριανού δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα.

Από τα κεντρικά γραφεία του DUI στο Τέτοβο, ο Αλί Αχμέτι χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ιστορική, σημειώνει πως δεν υπάρχουν ηττημένοι σ΄ αυτή τη διαδικασία και υπογραμμίζει πως με την εφαρμογή της τα πάντα στις διμερείς σχέσεις «θα είναι πολύ βελτιωμένα».

«Ούτε καν θεωρητικά δεν πιστεύω ότι οι πολίτες που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν (στο δημοψήφισμα) θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του DUI και προσθέτει: «το δίλημμα προς το παρόν είναι εάν θα πετύχουμε το απαραίτητο όριο του 51% αλλά δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς το τι θα ψηφίσουν οι πολίτες».

«Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε απλώς για τη συμφωνία […] Την Κυριακή ψηφίζουμε για τις ευρωπαϊκές αξίες, για το εάν θα είμαστε μια χώρα που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ή όχι», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αλί Αχμέτι, ενώ σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας εκατέρωθεν των συνόρων, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν ανησυχεί καθώς, όπως τονίζει, είναι δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν την άποψή τους. Θεωρεί δε ότι η δυσαρέσκεια και στις δύο πλευρές προέρχεται από την αντιπολίτευση, αλλά υπογραμμίζει πως μετά την επικύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας όλοι είναι υποχρεωμένοι να τη σεβαστούν.

Ο ηγέτης του DUI είναι επίσης ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αναφορικά με τη στάση του απέναντι στο νόμο για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης σε όλη την επικράτεια, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου, με αφορμή και τις τελευταίες συζητήσεις περί ανταλλαγής εδαφών, λέει ότι είναι αναγκαία η καθιέρωση διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και η οριοθέτηση των συνόρων Σερβίας-Κοσόβου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο