Επιχείρηση «Έξοδος» σήμερα για 440 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, άνδρες, γυναίκες και πολλά παιδιά, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Αφήνοντας τον πολυσυζητημένο καταυλισμό της Μόριας σε μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση που διήρκεσε πέντε ώρες με επικεφαλής το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Κώστα Ξυνογαλά και το διοικητή του ΚΥΤ της Μόριας Γιάννη Μπαλμπακάκη, μεταφέρθηκαν σταδιακά όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Όπου και αφού πιστοποιήθηκε η ταυτότητά τους για μια ακόμα φορά πήραν το πολυπόθητο «τρίπτυχο» του αιτούντος άσυλο και επιβιβάσθηκαν στο πλοίο για Πειραιά.
Από εκεί αύριο το πρωί θα αναχωρήσουν με λεωφορεία που θα τους περιμένουν για τον προσφυγικό συνοικισμό που ετοιμάστηκε στη Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας.
Στο λιμάνι της Μυτιλήνης τώρα τα πάντα θύμιζαν τις μαζικές αναχωρήσεις προσφύγων πριν τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Οικογένειες και παρέες ανδρών και γυναικών κουβαλώντας σάκους με νοικοκυριά – δημιούργημα του πολύμηνου εγκλεισμού τους στο νησί.
Κανείς δεν πίστευε ότι η «Μόρια», συνώνυμο για αυτούς του εφιάλτη της πιθανότητας να χαθεί για πάντα το όνειρο της εγκατάστασης σε μια μεγάλη δυτικοευρωπαϊκή χώρα, θα ήταν σε λίγο παρελθόν.
Οικογένειες που έβγαιναν αναμνηστικές φωτογραφίες στην πόρτα του καραβιού, βιντεοσκοπήσεις των τελευταίων στιγμών στην πόλη, αλλά και δάκρυα.
Ο Αχμέτ, η ‘Αιντα και ο γιος τους ο Ντάνιελ. Από το Αφγανιστάν… Κλαίνε και φωτογραφίζονται «να θυμάται το παιδί τον τόπο όπου γεννήθηκε».
Ο Ντάνιελ αλλά και τέσσερα – πέντε άλλα παιδιά που επιβιβάζονται με τους γονείς τους στο πλοίο, γεννήθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.
Ένα άλλο ζευγάρι, δηλώνουν 18χρονοι. Με κιθάρες στον ώμο. Θέλουν να πάνε στην Ελβετία. Από το Ιράν, στην Ελβετία.
Αλλά και γέροντες γονείς και ανάπηροι που τα παιδιά τους, τους έφεραν μαζί τους αφού αν τους άφηναν πίσω αυτό θα ισοδυναμούσε με θάνατο.
Προπάντων όμως από όλους έκπληξη. Ήρθαν στη Λέσβο με μια μικρή πλαστική βάρκα και αναχωρούν με ένα μεγάλο καράβι που όμοιό τους δεν έχουν ξαναδεί.
Σίγουρα πιστεύουν το μέλλον θα είναι καλύτερο από ότι ως τα τώρα έζησαν.
Των σημερινών αναχωρήσεων θα ακολουθήσουν κι άλλες με στόχο τη δραστική μείωση του πληθυσμού στη Μόρια κάτω από 5.000 άτομα. 100 ατόμων αύριο Τρίτη, άλλων 400 την Τετάρτη, 600 το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής.
Στόχος να φύγουν από τη Λέσβο σχεδόν 2000 πρόσφυγες μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα. Και μετά άλλοι 2000.