Αυτοδιοίκηση

Δράμα: Εκεί χτυπάει η “καρδιά” του ελληνικού σινεμά

Ρεκόρ συμμετοχών στο 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα.

Το «νέο αίμα» του ελληνικού σινεμά εδώ και χρόνια κλείνει ραντεβού στη Δράμα για να καταθέσει τα πρώτα δείγματα γραφής με τις μικρού μήκους ταινίες του. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από το ρεκόρ συμμετοχών στη διοργάνωση, όσο και από την προσέλευση κοινού και δημιουργών.

Στο 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους είδαμε και πάλι νέους σκηνοθέτες να κάνουν, με δημιουργικό αυθορμητισμό, περίσσευμα ταλέντου κι ελάχιστα χρήματα, ταινίες που μιλούν για το σήμερα με διεισδυτική ματιά και κινηματογραφική ένταση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αυξημένη συμμετοχή που είχε φέτος η διοργάνωση αποδεικνύει ότι η ευελιξία, η αμεσότητα καθώς και το χαμηλό κόστος παραγωγής που προσφέρει η μικρού μήκους φόρμα, δίνει την ευκαιρία στους νέους δημιουργούς να εκφραστούν ακόμη και μέσα σε οικονομικά δυσμενείς συνθήκες.

Ωστόσο και φέτος κυριαρχούν οι διαφορετικές «ταχύτητες» ταινιών, κάτι που οφείλεται κυρίως στον μεγάλο αριθμό συμμετοχών στο διαγωνιστικό τμήμα. Ατελείς ιδέες που μένουν μετέωρες, αφηγηματική φλυαρία και καλές προθέσεις που δεν εκπληρώνονται δημιουργούν ένα πλαίσιο, στο οποίο εντάσσονται αρκετές ταινίες.

Εξήντα έξι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται φέτος για τα βραβεία, που απονέμονται σήμερα (22/9) στην τελετή λήξης στην οποία θα παραστούν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν φέτος τους δημιουργούς είναι η οικονομική κρίση, ο σχολικός εκφοβισμός, η περίπλοκη καθημερινότητα, το αβέβαιο μέλλον, η αποδόμηση της οικογένειας, η ενηλικίωση, η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών (το θέμα αυτό συναντήθηκε σε περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά ταινίες), η γενιά των social media, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η διαχείριση της απώλειας και βέβαια οι ανθρώπινες σχέσεις.

Αν και από το πρόγραμμα λείπουν οι κωμωδίες, αρκετοί σκηνοθέτες επέλεξαν να διηγηθούν μετααποκαλυπτικές ιστορίες για το ζοφερό αύριο ενός πολιτισμού σε παρακμή.