Στο παιχνίδι της πολιτικής εξουσίας στα Σκόπια, το Politico βλέπει ένα νέο “παίκτη” που έχει σημαντικό ρόλο, λίγο πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, Bruno Macaes, πρόκειται για την Κίνα, που τρέφει φιλοδοξίες για την επέκταση του νέου Δρόμου του Μεταξιού προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω του λιμανιού που ελέγχει στην Ελλάδα.
Ο ίδιος δεν παραλείπει, να παρουσιάσει τη σημασία που έχει για τη Μόσχα η έκβαση του δημοψηφίσματος που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Συναντήθηκε, μάλιστα, με τον εθνικιστή πολιτικό που αντιτίθεται στην αλλαγή του ονόματος, Λούπκο Παβλέφσκι, που υποστήριξε ότι η χώρα του «είναι πεδίο μάχης ανάμεσα σε δύο δυνάμεις. Από τη μία πλευρά, η Δύση. Κι από την άλλη… η Κίνα.
“Πολύ σημαντική η αλλαγή ονόματος των Σκοπίων”
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Politico, η αλλαγή ονόματος των Σκοπίων είναι πολύ σημαντική, καθώς ανοίγει το δρόμο για την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ παράλληλα βάζει τέλος στη διαμάχη με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.
Το δημοσίευμα αναφέρει: «Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας φέρνει εντυπωσιακά κοντά ανάμεσα σε αυτό το αποτέλεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ψηφοφόροι θα πεισθούν στο δημοψήφισμα».
Και συνεχίζει, γράφοντας: «Οι Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν τη Μακεδονία σε κανονική χώρα. Η Ρωσία έχει επίσης ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Η απώλεια του Μαυροβουνίου – το μικρό Βαλκανικό έθνος εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017- θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ατυχία.
Όμως η απώλεια του Μαυροβουνίου και της Μακεδονίας θα φαινόταν ως απροσεξία».
“Φωλιά κατασκόπων η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια”
Το Politico αναφέρει, πως «η Ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια είναι μία φωλιά κατασκόπων, η τρίτη και μικρότερη κορυφή σε ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει το Βελιγράδι και τη Σόφια. Με επικεφαλής τον μυθικό Όλεγκ Σερμπάκ, συμμαθητή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η πρεσβία έχει αναπτύξει μια ισχυρή μηχανή κατασκοπίας. Επισήμως, διαθέτει πέντε αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών: ένας ειδικεύεται στα ενεργειακά, δύο μιλούν άπταιστα Αλβανικά και είναι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της εθνικής μειονότητας».
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, μιλώντας με τον Παλέβσκι, υποστηρίζει ότι η Δύση προσπαθεί να δημιουργήσει χάος στη χώρα του.
Σερ περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο η Κίνα θα χάσει το μόνο διαθέσιμο δρόμο που επιδιώκει προς την Ευρώπη, καθώς ο δρόμος αυτός θα μπορεί να περάσει μόνο μέσα από τρεις χώρες και τόσο η Αλβανία, όσο και η Βουλγαρία είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών που δρουν στα Σκόπια απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «οι Κινέζοι δεν θα εμπλέκονταν με κάποιον σαν τον Παλέβσκι».