Η συνταγή της Ημέρας: Ρετσέλι σύκο.
Υλικά συνταγής
- 3 κιλά σύκα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 λεμόνι (ο χυμός του)
- 1 λεμόνι σε φέτες
- 1½ ποτήρι νερό
Διαδικασία συνταγής
- Χρησιμοποιούμε σύκα γερά και ώριμα. Αφαιρούμε τη φλούδα και τα κόβουμε ή τα χαράζουμε στη μέση (για να ελέγξουμε μήπως είναι κάποιο σάπιο).
- Βάζουμε τα σύκα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ώστε να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους.
- Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν ενώ ξαφρίζουμε αν χρειαστεί. Προσθέτουμε την ζάχαρη, τις φέτες και το χυμό του λεμονιού.
- Αφήνουμε το ρετσέλι να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει.
- Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζουμε και τα γυρνάμε ανάποδα. Όταν κρυώσουν τα γυρίζουμε και τα αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος. Μετά το άνοιγμα διατηρούμε στο ψυγείο.
Πηγή: cooklos.gr