ΔΕΘ 2018: Το σχέδιο για την “επόμενη μέρα” με κύριο άξονα τις μειώσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και σε άλλους τομείς παρουσίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 83η ΔΕΘ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε φορολογικές ελαφρύνσεις, κατάργηση του “κακού” νόμου Κατρούγκαλου και διατήρηση της εθνικής σύνταξης.
“Η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει, μπορεί να αναπτυχθεί τα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4% και να δημιουργήσουμε μέσα σε μια πενταετία 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί στους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό το μήνυμα να γυρίσουν στην πατρίδα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανέλαβε τις εξής δεσμεύσεις:
- Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% που ισχύει μέχρι σήμερα.
- Στους αγρότες θα δοθούν κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή 10%.
- Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 24%.
- Μείωση του ΦΠΑ στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
- Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 24% από 40%.
- Επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση.
- Σταδιακή κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος μέχρι το 2021.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα επόμενα δύο χρόνια. Το 2021 ο ΕΝΦΙΑ θα περάσει από το κεντρικό κράτος στους Δήμους. Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σημείωσε πως αφού είπε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, τον αύξησε και τώρα είναι ένας “κακός αντιγραφέας”.
- Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παροχή έκπτωσης φόρου 40% της δαπάνης που καταβάλλεται για λειτουργική, αισθητική, ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρησης των υφιστάμενων κατοικιών.
- Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
- Αύξηση του κατώτατου μισθού ανάλογα με τη βελτίωση της οικονομίας μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
- Θέσπιση 120 δόσεων με ελάχιστο ποσό 20 ευρώ το μήνα για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ.
- Επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο οποίο θα ενσωματώνονται όλα τα βασικά επιδόματα.
- Κουπόνια ύψους 180 ευρώ το μήνα στα νέα ζευγάρια ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.
Κατάργηση του “κακού” νόμου Κατρούγκαλου
«Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι ένας κακός νόμος. Όχι μόνο μειώνει τις συντάξεις, αλλά τιμωρεί τελικά τη δημιουργικότητα και την εργασία», συνέχισε ο αρχηγός της ΝΔ. «Γιατί να δουλέψει κάποιος περισσότερο αν γνωρίζει ότι τελικά θα πάρει λίγο-πολύ την ίδια σύνταξη;
Πώς θα κάνουν οι επιχειρήσεις πολλές προσλήψεις όταν το κόστος εργασίας αυξάνεται υπέρμετρα λόγω των υψηλών εργοδοτικών εισφορών; Και γιατί να δηλώσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας τα πραγματικά του εισοδήματα όταν το ύψος των εισφορών είναι δυσβάστακτο; Και ποιος νέος έχει σήμερα κίνητρο να ενταχθεί στο ασφαλιστικό σύστημα αν πιστεύει ότι δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη; «Προτιμώ να παίρνω τα μισά μαύρα, δεν με νοιάζουν τα ένσημα» μου είπε ένας νεαρός που δουλεύει σε καφετέρια.
Καθαρές κουβέντες λοιπόν. Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται. Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό. Όποιος κοπιάζει μια ζωή ως εργαζόμενος θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη. Αυτό είναι το δίκαιο και θα γίνει πράξη».
Οι στόχοι της Νέας Δημοκρατίας:
- Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους.
- Στόχος δεύτερος: Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά.
- Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό.
- Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία.
- Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας και
- Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες.
Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών
Την πάγια θέση της ΝΔ στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ, τονίζοντας πως η ΝΔ θα καταψηφίσει την συμφωνία.
«Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως πρόκειται για μια «Συμφωνία ντροπής για το σκοπιανό» που «εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας». Παράλληλα έστειλε και μήνυμα στην κυβέρνηση των Σκοπίων, πως «αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».
Επενδύσεις σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια
“Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύτηκε για μια “έκρηξη επενδύσεων” σε όλους τους τομείς.
Μίλησε ακόμα για “επενδύσεις σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια που θα φέρουν, επιτέλους, χιλιάδες φοιτητές από το εξωτερικό”.
Στην παιδεία τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης παντού και δεσμεύτηκε για ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.
Είπε ότι θα καταργήσει αμέσως την “αντιμεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στα Πανεπιστήμια και θα καθιερώσει την αξιολόγηση όλων των Πανεπιστημίων από μια Ανεξάρτητη Αρχή διασφάλισης ποιότητας και από αυτή την αξιολόγηση θα εξαρτάται κι ένα μέρος της χρηματοδότησης τους.
Θα ορίσει ελάχιστο όριο για την είσοδο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Μπορούν να γίνουν έργα σε όλη την Ελλάδα με μια αποφασισμένη κυβέρνηση που θα “σαρώσει” όλα τα εμπόδια, είπε και δεσμεύτηκε για μια αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού, η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να προχωρήσουν όπως τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Θέματα ασφάλειας
Ο “νόμος Παρασκευόπουλου” θα καταργηθεί αμέσως είπε ο κ. Μητσοτάκης και “για να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στις πόλεις πρέπει κατ αρχάς να αφήσουμε την Αστυνομία να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
“Να αφεθεί ελεύθερη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και να θέσει τέλος σε κάθε είδους άβατα. Για να το κάνει αυτό δεν χρειάζεται νέες προσλήψεις αστυνομικών. Αρκεί η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και η επαναφορά μονάδων γρήγορης και άμεσης επέμβασης. Ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει καταντήσει, δυστυχώς, την πόρτα της φυλακής περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου. Θα αναθεωρήσουμε την ποινική δικονομία, διότι. Δυστυχώς, είναι ένα δίχτυ με μεγάλες τρύπες για να ξεγλιστράνε πολλοί από τη δικαιοσύνη και τις φυλακές. Από τους τρομοκράτες και τους ισχυρούς του χρήματος μέχρι τους κάθε λογής μπαχαλάκηδες. Αλλά δεν θα αγνοήσουμε και το οικονομικό έγκλημα και τα μαφιόζικα κυκλώματα θα μπουν στο στόχαστρο της επόμενης κυβέρνησης με μία ισχυρή οικονομική αστυνομία”.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε για καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ξεκινώντας από τη Βουλή.
Είπε ακόμα ότι θέλει μια Ελλάδα πρωτοπόρο στη Μεσόγειο στη μάχη κατά του πλαστικού.
Χαρακτήρισε μεγάλης κλίμακας αστική παρέμβαση το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ και για τις Αστικές Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης η λύση είναι στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), για να μπει τέρμα, όπως είπε, “στους κομματικούς κηφήνες που έχουν πλεόνασμα θράσους και αλαζονείας”.