Οι υγειονομικές αρχές στη Γαλλία ανέστειλαν, για προληπτικούς λόγους, τη χρήση των μηχανημάτων συλλογής πλάσματος που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία Haemonetics, κατόπιν καταγγελιών ότι οι αιμοδότες κινδυνεύουν με δηλητηρίαση.
Η απόφαση αυτή αφορά περίπου 300 μηχανήματα, δηλαδή τα μισά απ’ όσα διαθέτουν τα γαλλικά νοσοκομεία.
“Πρόκειται για προληπτικό μέτρο, εν αναμονή της πραγματογνωμοσύνης” του Οργανισμού Φαρμάκων (ANSM), ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Δρ. Σιλβί Γκρος, η ιατρική διευθύντρια του Γαλλικού Ιδρύματος Αίματος (EFS).
Η απόφαση ισχύει από την Τετάρτη και αφορμή στάθηκαν “πολλές καταγγελίες” που αφορούσαν αυτά τα μηχανήματα συλλογής αίματος.
Ένα από τα συμβάντα καταγγέλθηκε στις 26 Αυγούστου από το EFS.
Κατά τη διάρκεια μιας αιμοδοσίας στην Ταρμπ παρατηρήθηκαν “πολλά μαύρα σωματίδια, ορατά διά γυμνού οφθαλμού” μέσα στο μηχάνημα και στο σακουλάκι του πλάσματος.
Τα σωματίδια αυτά ήταν “ασυνήθιστης ποσότητας, μεγέθους και εμφάνισης”, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης του ANSM.
Ένα άλλο επεισόδιο -το οποίο δεν διευκρινίζεται πού συνέβη- καταγγέλθηκε τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου.
Και στην περίπτωση αυτή παρατηρήθηκαν “σωματίδια ορατά διά γυμνού οφθαλμού” μέσα στο μηχάνημα. Τα σωματίδια αυτά είναι υπό εξέταση.
Από τις αρχές του 2018 έχουν γίνει επίσης 49 καταγγελίες που μιλούσαν για “θόρυβο” κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας.
Στις 23 Μαΐου τρεις καταμηνυτές ατασθαλιών είχαν προσφύγει στο τμήμα δημόσιας υγείας του Πρωτοδικείου του Παρισιού, κάνοντας λόγο για “έκθεση ζωής τρίτου σε κίνδυνο”, για “διακεκριμένη απάτη” και για παράλειψη εφαρμογής της διαδικασίας για την απόσυρση των μηχανημάτων αυτών.
Υποστήριζαν ότι τα μηχανήματα πλασμαφαίρεσης της Haemonetics είναι επικίνδυνα.
Κατά την τεχνική αυτή συλλογής του πλάσματος, εξάγεται το αίμα του δωρητή, απομονώνεται το πλάσμα και το υπόλοιπο αίμα επανεισάγεται στον εθελοντή αιμοδότη.